menu

Családireceptkönyv.hu

Sokmagvas Graham kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500g liszt (350g Graham, 150g fehér tönköly liszt)
25g friss élesztő

250ml langyos víz
100g joghurt
1 evőkanál 10%-os ételecet
3 evőkanál étolaj
1,5 teáskanál só
30g pehelymix (4 magvas árpa-, búza-, zab-, rozspehely), elhagyható
80g olajos mag, ízlés szerint variálva, (nálam: napraforgó-, len-, szezámmag, egész mák)
szóráshoz a fenti olajos magok és nagy szemű zabpehely, összesen körülbelül 50g

Elkészítés:


A vízben feloldottam az élesztőt, majd a liszt felével alaposan összekevertem. Ha kenyérsütő géppel dolgozunk, készíthetjük egyenesen az üstben. Ha nem, akkor tegyük a dagasztásra használt edényünkbe és fedjük le. Bő fél óráig pihentettem. Ezután a magok kivételével hozzáadtam a többi komponenst és tésztát dagasztottam. A lisztek minőségétől függően igényelhet még folyadékot, vagy plusz lisztet. Mikor a tészta szép rugalmas lett, beledolgoztam a magokat és a pehelymixet. Kelesztőtálba tettem és 40 percig lefedve kelesztettem.
Míg a tészta kelt egy 25x11x7cm-es dobozformát sütőpapírral kibéleltem.
A megkelt tésztát nyújtótáblára borítottam és a széleit kissé alágömbölyítve rúd alakot formáztam. 10 percet pihentettem. Ez idő alatt egy tálcára tettem és alaposan összekevertem a magokat. A tésztát finoman felemeltem és langyos folyó víz alá tartottam úgy, hogy mindenütt vizes legyen. Picit hagytam lecsepegni, majd végighempergettem a tálcán, ügyelve rá, hogy mindenütt bevonják a magok. Óvatosan az előkészített formába helyeztem és 25 percig pihentettem.
Közben a sütőt 230 fokra előmelegítettem. A formát beleállítottam a kacsasütő jénaimba, alaposan lepermeteztem vízzel, lefedtem és 40 percig sütöttem. Ezután a hőt visszavettem 200 fokra, a kenyeret pedig sütőkesztyű segítségével a formából kivéve még további 20 percig sütöttem. Az utolsó pár percben bekapcsoltam a légkeverést is, hogy a magok jól megpiruljanak. A sütőből kivéve rácson hagytam kihűlni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha nincs akkora jénaid amibe befér a forma, állíts a sütőd aljába forróvizes edényt. A sütési idő második felében szükségtelen már a gőz, az edényt ki lehet venni.
A dobozforma pár száz forintos beruházás. Edényeket is áruló multiknál, vagy kisebb háztartási boltokban, piaci csetreszesnél kapható.
A kenyérhez használt lisztek szabadon variálhatók, más teljes kiőrlésű lisztekkel is remek.  Készíthető tejföllel is, de akkor egy sokkal lágyabb, nedvesebb bélzetű kenyeret kapunk.

Sokmagvas Graham kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar francia kenyér (bagett)
francia kenyér (bagett)

http://www.scratchthiswithsandy.com/2014/01/20/easy-french-bread/ élesztőt kicsit felfuttatjuk, azát összegyúrjuk. 1 órát kiolajozott tálban kelesztjük. átgyurjuk, pihentetjük....

Elkészítési idő: 2
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Orosz feketekenyér
Orosz feketekenyér

Az összes hozzávalót bekészítettem egy tálba. Kb. 12-15 perc alatt szépen összeáll a tészta, amit áttettem egy kiolajozott kelesztőtálba. Egy órán át hagytam kelni. Ezután enyhén...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Áfonyás bagett
Áfonyás bagett

A liszteket tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük az öregtésztát, az olajat, a balzsamecetet, a vizet és a tejet. A tetejére morzsolju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dini
Villám kakaós csiga
Villám kakaós csiga

1. Kézi mixerrel vagy robotgéppel a túrót és a porcukrot összekeverem, fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat. 2. Ezután már kézzel dolgozom bele a sütőporral és pici sóva...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk