200 g hántolt köles
kb. 6 dl víz (annyi, amennyi 2 cm-rel ellepje a kölest a lábosban)
1 csipet só
50 g méz (vagy stevia, ha cukormentesre vágyunk)
30 g vaj (vagy margarin, ha tejmentesen készítjük))
1 bio citrom héja + leve
3 tojás szétválasztva
1 teáskanál vaníliakivonat
Friss eper és eperszörp a tálaláshoz
1. A kölest egy lábosban felöntjük a vízzel, rádobunk egy csipet sót, és folyamatosan kevergetve a kívánt állagúra főzzük, majd hagyjuk félig kihűlni.
2. A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját simára keverjük a mézzel, a vaníliakivonattal, a vajjal és a citromlével, majd a köleshez keverjük: először a sárga masszát, aztán a reszelt citromhéjat, végül óvatosan a habbá vert fehérjét.
3. Zsiradékkal kikent sütőtálba öntjük (ha szuflé jellegűt készítünk, érdemes kisebb formákat használni, mert nem lehet szépen szeletelni), és 220 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt átsütjük (a sütési idő függ a formák méretétől: szufléformában kb. 15 perc lesz).
4. Frissen, eperszörppel meglocsolva, friss gyümölccsel tálaljuk.
Egy lábasban kis lángon felolvasztjuk a vajat, a csokoládét és a cukrot és alaposan összekeverjük az egészet. A magvagat egy robotgéppel, vagy egy éles késsel finoman, csak éppen h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHideg kézzel elkezdjük morzsolni a vajat a liszttel. Hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót és a felvert tojást. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon ki. Ha mégis ellágyulna tegyü...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA kukoricalisztet, a sütőport és a cukrot összekeverem. Hozzáadom a tojásokat, a citrom reszelt héját, a kefírt, az olajat jól összekeverem.Egy sűrű, de könnyen keverhető masszát...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű