10 l tej (lehet tehén, juh vagy kecske, esetleg vegyesen)
1 ml oltóenzim
A tejet 25-30 fokra melegítjük, majd beletesszük az oltóenzimet.
Fél óra múlva szűrövel egy nagy gézre, amit egy megfelelő edénybe tettünk, szedjük az alvadékot, és összegyúrjuk,
kisajtolva belőle a fehér savót.
A gézt összefogjuk, szorosan összekötjük, s felakasztjuk, hogy a még benne levő savó kicsepegjen. Persze egy edénybe, mert ezt is lehet hasznosítani.
10-12 napig kell érlelni, amíg szép sárga lesz a kérge.
A sajtot megdaráljuk, sóval összegyúrva príma túrót kapunk, de magában is finom, például szalonnához paprikával,
paradicsommal.
A visszamaradt savót kevés csipetnyi citromsavval felfőzzük, amíg az orda ki nem csapódik. Ezt szintén gézbe kötjük.
Az adott mennyiségből kb. 1,5-2 kg jóféle sajtunk lesz meg kb. 30 dkg orda.
A sajtot megdaráljuk, sóval összegyúrva príma túrót kapunk, de magában is finom, például szalonnához paprikával, paradicsommal.
A húst megtisztítjuk, falatnyi darabokra vágjuk. A kétféle hagymát megpucoljuk, a vöröshagymát apróra kockázzuk. Nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, fehéredésig sütjük rajta a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFalatokra darabolom a pulykamellet majd a fűszerkeverékkel megszórom és félre teszem. A zöldségeket megmosom majd szeletelem, negyedelem. Kevés olajon aranybarnára pirítom a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűNapsütéses időben, teljesen kinyílt,180-200 virágot szedtem, (közvetlen a virág alatt csíptem le). Lehetőleg nem szennyezett, vegyszermentes helyről szedjük a virágokat. Nem kell m...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA burgonyát lereszeljük, kefírrel összekeverjük. A lisztet és a sót hozzáadva jól elkeverjük. Olajjal kikent serpenyőben kisütjük, mint a palacsintát. Ízlés szerint tejföllel, sajt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű