menu

Családireceptkönyv.hu

Paleo salátaöntetek


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A friss salátákat soha nem unjuk meg, ha változatos öntetekkel készítjük el őket.

Hogy ne kelljen minden étkezésnél az öntettel pepecselni, ezért érdemes egy heti adagot elkészíteni belőlük. Hűtőben biztonságosan eltarthatók egy kiöntőben. De még praktikusabb a csavaros üveg, abban használat előtt könnyen felrázható.

A nagyobb adag mellett az is szól, hogy amíg áll, addig jobban összeérnek az ízek is.

A paleo salátaöntetek édesítésére használjunk steviát, esetlegs szacharint,(süssinát) vagy egy csepp mézet. A steviát érdemes megpróbálni, ne idegenkedjünk tőle. Gyümölcsökkel és zöldségekkel nagyon kellemesen harmonizál az íze. A xilit nyersen sokaknak okoz panaszokat.


Nagyon feldobja a nyers salátát, ha pirított szotyit vagy tökmagot szórunk rá. Ezek készen is kaphatók, de sajátkezűleg piríthatunk egyéb magvakat is (szezám, fenyőmag, dió, vagy amit szeretünk). Természetesen ezeket is el lehet készíteni előre nagyobb adagban.


A zöld salátákat nem kell sózni, de ízesíthetjük törött borssal, és más, apróra vágott zöldfűszerrel (snidling, bazsalikom, kapor, metélőpetrezselyem). Télen szárított fűszerkeverékkel helyettesítsük a zöldfűszereket.

Az öntet alapját mindig valamilyen olaj alkotja. Legismertebb az olíva, de használhatunk egyéb hidegen sajtolt olajat is, nagyon finom a tökmagolaj, vagy a dióolaj, de napraforgóolaj is létezik hidegen sajtolt tarnszzsírmentes változatban.
Ha igazán ínyencek vagyunk, az olajakat megbolondíthatjuk, és készíthetünk belőlük fűszerolajat. Ehhez az olajba a kedvenc fűszerünket áztassuk néhány hétig, míg az olaj átveszi annak az ízét. Fűszerolajat semleges ízű (olíva, napraforgó ) olajakból készítsünk.

Az öntethez jóval kevesebb ecetet használjunk mint az olaj mennyisége. Ecetből is sokféle kapható. Én legjobban a balzsamecetet és a mézes almaecetet kedvelem. A balzsamecet az olajhoz hasonlóan ízesíthető is.

Egyszerű és finom ecettel

A nyers salátára borsot őrölök, és provance-i fűszerkeveréket (mediterrán fűszerek keveréke), majd leöntöm olíva és balzsamecet keverékével.

Egyszerű és finom citromlével

Olívaolaj és fele mennyiségű citromlé


Borsos - mézes

Olíva és balzsamecet 2:1 arányú keverékét kevés mézzel és ízlés szerint őrölt borssal ízesítjük

Fokhagymás

Olíva és citromlé 3:1 arányú keverékét ízesítsük áttört fokhagymával és oreganoval


Mézes-mustáros
Olíva, mustár, Chef márkájú mézes almaecet, és ha édesebbre szeretnénk, még egy kevés méz.
Ezt az öntetet előre elkészítem nagyobb adagban, hűtőben sokáig nem romlik meg.
És nagyon finom a saláta, ha emellett az öntet mellett megszórom pirított szotyival...

A klasszikus - Vinegrette
1 evőkanál fehérborecetben feloldunk ízlés szerint sót, majd borsozzuk. Ez után habverővel hozzákeverünk 3 evőkanál olívaolajat. Egy teáskanálnyi mustár hozzáadásával simára keverjük. Ízlés szerint és a saláta összetevőinek megfelelően apróra vágott zöldfűszerekkel is ízesíthetjük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szószok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Krisztina
Aszalt szilvás szósz
Aszalt szilvás szósz

Az aszalt szilvát a vajon picit megfuttatjuk, majd a többi összetevővel sűrítjük. Ízlés szerint főzőtejszínnel, tejjel hígítjuk.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
GULYÁSKRÉM tartósító nélkül
GULYÁSKRÉM tartósító nélkül

A só, cukor, olaj kivételével mindent egyberakok és elkezdem főzni... alaposan szétfőzöm...a babérlevelet kiveszem belőle és mixelem... jó krémesre... most hozzá adom a sót olajat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Majonéz házilag
Majonéz házilag

A tökéletes házi majonéz készítése ott kezdődik, hogy minden hozzávalót lehűtünk. Enélkül is sikerül ugyan, és persze kicsit furán néz ki, amikor az üveg olajat bedobom a hűtőbe, d...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Genovai bazsalikom szósz (pesto)
Genovai bazsalikom szósz (pesto)

A bazsalikom leveleket megtisztítjuk, de nem vízzel hanem egy textil ruhával vagy papírtörlő kendővel. Lehetőség szerint kisebb leveleket használjunk a pesto készítéshez, mert fino...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk