menu

Családireceptkönyv.hu

Bodzaszörp bodzavirágból


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 20-30 frissen szedett bodzavirág ernyő
- 1 kg kristálycukor
- 1.5 liter víz
- egy púpos mokkáskanál citromsav

Elkészítés:


Az a jó a szörpökben, hogy roppant egyszerűen elkészíthetőek. Nincs ez másként a bodzaszörppel sem. Annyi a dolgunk, hogy a frissen szedett virágernyőket amennyire csak lehet, megszabadítjuk a zöld szárrészektől, ugyanis a bodzáról tudni kell, hogy minden zöld része mérgező! És bár ezen mérgek nagy része hő hatására elbomlik, érdemes arra odafigyelni, hogy minél kevesebb kerüljön a készülő szörpbe. Szóval, csipegessük le a virágokat szárakról, majd forraljuk fel a vizet. Amikor felforrt, adjuk hozzá a citromsavat. Ennek két szerepe van: egyrészt savanyítja kicsit, másrészt megőrzi a szép sárga színt, így nem barnul be a forralástól és a cukortól a szörp. Keverjük el a citromsavat, majd borítsuk a vízbe a virágokat, keverjük el alaposan, fedjük le, majd hagyjuk így pihenni legalább 10-12 órát.
Ezt követően szűrjük le finom lyukú szűrőn, majd a szűrőben maradt virágokat alaposan nyomkodjuk ki. Ha megvagyunk vele, akkor a maradék mehet a kukába, vagy a komposztálóba. Az intenzív illatú bodzalét forraljuk fel, majd adjuk hozzá a cukrot, és alaposan főzzük össze (kb. 10 perc). Ezt követően töltsük üvegekbe. A fent írt mennyiségekből nagyjából 1.8 liter szörpünk lett. Az üvegeket alaposan zárjuk le, majd mehetnek a kamrába, ha kihűltek. Tartósítószert nem tettünk bele, így kisebb (300 ml-es) üvegekbe tettünk. A megbontott üveget hűtőben kell tárolni, és nagyjából egy hónapon belül fogyasszuk el.

Trükkök, tippek, praktikák:



Ha melegebb helyen akarjuk tárolni hosszabb ideig, akkor a befőzés szabályait követve vagy nagyon steril körülmények között kell dolgoznunk, vagy kell hozzá adni valamilyen tartósítószert is

Bodzaszörp bodzavirágból

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Italok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Alma-cékla-répa koktél
Alma-cékla-répa koktél

A zöldségeket és a gyümölcsöt megpucoljuk, az alma csutkáját eltávolítjuk. Daraboljuk, és gyümölcscentrifugával lévé alakítjuk. Hűtés után lehet fogyasztani. Nemcsak egészséges,...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Banános-mogyoróvajas smoothie
Banános-mogyoróvajas smoothie

Elkészítés: A banánt meghámozzuk, feldaraboljuk, és a többi hozzávalóval együtt a turmixba tesszük. 2-3 perc alatt krémesre mixeljük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Limonádészirup bögrésen
Limonádészirup bögrésen

1. Egy közepes méretű fazékban feltesszük a négy bögre vizet és az öt bögre kristálycukrot, és forralni kezdjük. 2. Ha már forr egy tizenöt perce, akkor egy másik, nagyobb, maga...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Mézes pálinka
Mézes pálinka

1. A mézet melegítsd fel, hogy folyós állagú legyen, majd még melegében keverd össze a pálinkával. 2. Alaposan rázd össze, és hűvös helyen (nem a hűtőszekrényben) hagyd kihűlni...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk