menu

Családireceptkönyv.hu

Sertéskocsonya recept


Írta:

Elk. idő: 30 perc
Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


» 4 db sertésköröm (lehetőleg szép fehér első körmöt)
» kb. 1/2 kg sertéslapocka
» vagy egy kicsontozott csülök
» egy kevés füstölt hús
» egy kisebb füstölt kolbász
» 4 főtt tojás
» 1 db petrezselyemgyökér (fehérrépa
» 5-6 gerezd fokhagyma
» 1 db kisebb vöröshagyma
» 15-20 szem feketebors
» 1 teáskanál pirospaprika
» ízlés szerint só
» kb. 4 liter víz

Elkészítés:


A kocsonyahúst mossuk meg. Ha szőrös, gázlángon perzseljük le, vagy borotváljuk meg. Főzhetjük kuktafazékban, vagy egyszerű fazékban. Ha kuktában főzzük, akkor a főzési idő kb. 2 óra, egyszerű fazékban főzve a főzési idő kb. 6 óra. A megtisztított hozzávalókat hideg vízbe tegyük fel a tűzre. Inkább kevesebb sót tegyünk bele, a végén tegyünk hozzá még sót, semmint elsózzuk. Amikor felforrt szedjük le a habját és a kuktát csak ezután zárjuk le, és takaréklángon főzzük kb. 2 óra hosszat. Egyszerű fazékban is kis tűzön főzzük, úgy hogy csak nagyon gyengén forrjon, annak érdekében, hogy a kocsonyalé szép tiszta legyen. A főzés közben elpárolgó vizet időnként pótoljuk. Kuktában főzve a lé sajnos egy kissé zavaros lesz, de ez csak szépséghiba.

Amikor a kocsonya megfőtt, szűrjük le a levét, és merőkanállal szedjük le a zsírját. Egy kis tányérba vegyünk ki a léből egy keveset és tegyük hideg helyre. Ha nem dermedt meg, a léhez tegyünk egy tasak „étkezési zselatint”. Ismét melegítsük fel a levet, és jól keverjük össze a zselatinporral. Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, ha nem, most sózzuk utána. A kocsonyahúst rakjuk tányérba vagy fedeles dobozba, belekarikázva a benne főtt parasztkolbászt, lehet főtt tojás karikákat is tenni bele és csemege ubi karikákat is díszítésnek, /még melegen szedjük ki a húsból a csontokat/ és merjük rá a kocsonyalevet. (A megfőtt hagymát és a répát dobjuk ki.)
Tegyük hűtőgépbe vagy hasonlóan hideg helyre.

Trükkök, tippek, praktikák:


A kocsonya lényege, hogy a levében elegendő menyiségű zselatin legyen. Legtöbb zselatin a bőrös húsokban van. Ilyenek a sertésköröm, csülök, farok, fül és bőrke.

Vehetünk előrecsomagolt konyhakész fagyasztott kocsonyahúst általában 2 kilogrammos csomagolásban. Aki szereti a füstölt hús ízű kocsonyát, főzhet bele füstölt húst (comb, lapocka vagy füstölt kolbászt). Legegyszerűbben ebből a csomagolt kocsonyahúsból készíthetünk kocsonyát, de vegyünk hozzá kb. 1/2 kg lapockát (friss húst, vagy esetleg füstöltet) is.

Vagy vehetünk a húsboltban 4 db sertéskörmöt (lehetőleg szép fehér első körmöt) és az eladóval vágassuk hosszában kétfelé. Vegyünk hozzá kb. 1/2 kg lapockát, vagy egy kicsontozott csülköt, egy kevés füstölt húst, és esetleg egy kisebb füstölt kolbászt.
Én a börkét, fülét, farkát nem szeretem! A sárgarépától meg édeskés lesz.

Sertéskocsonya recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Betyár gombóc nokedlivel
Betyár gombóc nokedlivel

A darált húshoz keverjük a hozzávalókat, pici gombócokat formálunk belőle, és félretesszük. Elkészítjük a pörkölt alapot: a hagymát apróra vágjuk, 3 ek olajon megpárolju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Csülök Pékné módra
Csülök Pékné módra

A csülköt jól megmossuk, fazékba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepje. Megsózzuk, az egész borssal, a megtisztított, negyedekbe vágott vöröshagymával és a zúzott...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Szárazbab főzelék fasírttal és füstölt körömmel
Szárazbab főzelék fasírttal és füstölt körömmel

A babot előző este beáztatjuk, és a körmöt is vízben előfőzzük. Másnap ennek a főzőlevébe tesszük fel a leszűrt babot. A körmöt friss vízzel felengedjük, és puhára főzzük. A babot...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nagy
ZALAI BORÍTÓS
ZALAI BORÍTÓS

A szalonnát felaprítjuk, és lassú tűznél kisütjük a zsírját. A pörcöt kiszedjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, és megdinszteljük a kisült zsíron. Ezután átpirítjuk rajta a sertésh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk