menu

Családireceptkönyv.hu

Sűlt keszeg


Írta:

Elk. idő: 25 perc
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


8 db kb. tenyérnyi keszeg
7 dkg liszt
1,5 ek. pirospaprika

Olaj a sütéshez

Elkészítés:


1.
A legelső lépés a keszeg tisztítása. Ez tulajdonképpen a belek és a pikkelyek eltávolítását jelenti. Ezután alaposan mosd át, és papírtörlővel vagy konyharuhával szárítgasd meg a halakat.
2.
Második lépés a hal előkészítése. A keszeg esetében ez tulajdonképpen az irdalást jelenti. Egy éles (és lehetőleg vékony) késsel vágd be kb. 6-8 mm-enként a halat mindkét oldalán. Végig a fejétől a farkáig, kicsit ferdén, a képen látható módon.
3.
Sózd a halakat. Ez részeben ízlés kérdése is, de mint minden hal, a keszeg rendesen szereti a sót, szóval ne legyél szűkmarkú!
4.
Következő lépésben készítsd elő a paprikás lisztet. 8 darab keszeghez (4 személyre) kb. 7 dkg lisztet és 1,5 evőkanál pirospaprikát keverj össze egy nagyobb tányérban vagy tálcán.
5.
A halakat forgasd egyszerűen a paprikás lisztbe, hogy mindkét oldalukat jól bevonja.
6.
Már lehet is előkészülni a sütéshez. Egy szélesebb serpenyőben forrósíts fel 3 ujjnyi olajat. Ha van két serpenyőd, akkor használd mindkettőt, hogy hamarabb elkészüljön.
7.
A serpenyő és a keszegek méretétől függően 2-4 halat tudsz egyszerre kisütni. Az olaj legyen közepesen forró, sisteregjen a hal, de ne túlságosan. Mindkét oldalán 3-4 percig süsd.
8.
A halat szedd ki az olajból, és tálald azonnal.

Trükkök, tippek, praktikák:


A friss, ropogós sült keszeg nagyon finom. Az irdalásnak és a ressre (azaz ropogósra) sütésnek köszönhetően az apró szálkák átsülnek, ehetők. És ahogy írtam, ha jól megsült, akkor az ínyenceknek az úszók a legfinomabb falat.

Sűlt keszeg

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Halételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Fish and chips (bmintbalázs)
Fish and chips (bmintbalázs)

A fish and chips elkészítéséhez első lépésben süsd ki a sültkrumplit. Ehhez forrósítsd fel az olajat 180 fokra, és – mivel itt mélyhűtött hasábburgonyát javaslok – a leírás szerein...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Halászlé
Halászlé

Az olajon üvegesre párolom a hagymát. Megszórom fűszerpaprikával, összekeverem, és azonnal felöntöm vízzel. Beleteszem a darált paprikát vagy lecsót (ha van otthon ilyen), illetve...

Elkészítési idő: 1,5óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Sándor
Linguine tészta fokhagymás petrezselymes garnélával
Linguine tészta fokhagymás petrezselymes garnélával

És még lehet variálni, kiegészíteni hagymával, chilivel, tejszínnel, fehérborral, stb., amihez épp kedvünk van. Először is felteszem a vizet forrni és al dente-re kifőzöm a tésztá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Cajun fűszeres BBQ lazac
Cajun fűszeres BBQ lazac

Melegítsük elő a grillt 5 percig. Keverjük össze a fűszereket egy tálban és forgassuk meg benne a lazac szeleteket. Spricceljünk egy kevés olívaolajat a grillre, majd helyezzük r...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk