50 dkg teljeskiőrlésű liszt (ma tönkölyt használtam, de lehet bármilyen teljeskiőrlésű liszt és keverékük is)
kb. 500 ml joghurt (liszttől függően valamikor kevesebb is elég, először a felét teszem és eldolgozás közben rakok még ha szükésges)
2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál himalája só
1-2 evőkanál szűz olívaolaj
A sütőt előmelegítem (200 fok légkeverés), előkészítek egy lapos tepsit amibe víz kerül (kb. 2 dl), és a rács alá teszem majd amikor a sütőformát a kenyérrel.
Vágódeszkára öntöm a száraz hozzávalókat, összekeverem a kezemmel, majd hozzáöntöm a joghurt 1/2-2/3-át.
Laza kézmozdulatokkal összedolgozom-gyúrogatom-morzsolgatom, majd szükség esetén még adok hozzá joghurtot, ha nem elég lágy a bucim.
Végül teszek még egy kis lisztet a buci alá és rá és bevonom vele ilyenkor már lehet formára is gyúrni. Nekem hosszúkás formám van igy olyanra szoktam, szerintem mindegy milyen.
Beteszem a formába, azt pedig a meleg sütőbe, a lapos tepsit vízzel a sütő aljára, a formát középre. Beállítom az órát: 30 perc és kész.
Dagasztás után kb 4 órát kelt, majd átgyúrtam, kicsit kelt ismét. Ketté osztottam, ismét kelesztettem. Jénaiban sült, hideg sütőben indítva 200 fokon. .)
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl langyos vízben a cukrot elkeverjük, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Az élesztőt hagyjuk dolgozni, minimum negyed órát. A lisztet átszitáljuk, hozzá keverjük a sót, és a felf...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A hozzávalókat belepakoltam a kenyérsütőbe és elindítottam a dagasztás programot. 2. Másfél óra múlva bemelegítettem a sütőt 160 fokra, elővettem a muffinsütőt, kikentem vaj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű