250g kenyérliszt(finom+rétes)
150g finomliszt
50g élesztő(vagy13g szárított)
210g víz
1tojás
25g cukor
25g sovány tejpor
7g sütőpor/ utoljára tesszük bele/
5-7g só
1 csipet szerecsendió
75g vaj
Sütéshez: étolaj
Díszítéshez:
400g fondant
20g étcsoki
20g színes tortadara
20g cukorgyöngy
20g darált olajos mag(mandula, dió…)
20 g színes kókuszreszelék
Egy keverőtálban keverjük össze a liszteket és az élesztőt. Tedd a vizet, a tojást,a cukrot, a tejport, a sütőport, a sót és a szerecsendiót egy másik tálba, keverd össze mixerrel, majd add hozzá a lisztes keveréket. Alacsony sebességen dolgozd ki a dagasztókarral kb.2percig, vagy amíg az alapanyagok egyneműsödnek. Add hozzá a zsiradékot, majd dagaszd közepes sebességen még kb. 8percig.
Keleszd a tésztát, amíg majdnem a duplájára kel, kb.30perc. Gyúrd át és keleszd még 30 percig.
Lazán gyúrd át a tésztát, majd nyújtsd ki kb. 1cm vastagra. Tetejét lekenjük olajjal. Letakarva ismét pihentetjük kb.10percig.
Kiszúrjuk a tésztát, 2db kiszúróval, az egyik 8cm a másik 3cm kör átmérőjű, simaszélű kiszúró.
Olajozott zsírpapírral bélelt tálcára helyezzük a kiszúrt fánkokat és még 15 percig kelesztjük, hogy szépen megnőjenek.
177 Cfok os olajban sütjük, aranybarnára, mindkét oldalán kb.2 percig.
Papírozott tálcán leszárítjuk a fánkokat.
Színes fondánban kimártjuk és különböző módon díszítjük
dagasztani kell, lágy tészta
Okosságok: sikér tartalom a réteslisztben több van, ezért jobban tud kelni a tészta. ha a lisztet átszitálod levegőt viszel bele így szintén jobb a kelesztése.
Nem teszünk sót élesztőre közvetlenül, mert meggátolja az élesztőgomba szaporodását.
Élesztő hidegben nem működik, forrázva sem , mert meghalnak az élesztőgombák. Tehát éppen langyos legyen.
Dagasztásnál az a jó ha hólyagos, lehet az edényfalának ütni
Kelesztés 45Cfok, 30 perc.
Egy nagy szűrőt kibélelünk egy vékonyabb konyharuhával vagy textilpelenkával, beleöntjük a joghurtot, aláteszünk egy mély tálat vagy lábast, majd minimum 3 órára, de inkább 1 éjsza...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes25 dkg mascarpone 50 dkg meggy a gyümölcs édességétől függően cukor vagy méz A meggyet mossuk meg, magozzuk ki. Tegyük egy mély tálba – amelyben tudjuk turmixolni –, adjuk hozzá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krém elkészítése: Kevés tejben csomómentesre keverjük a lisztet, egy csipet sót és a többi tejet hozzáöntve sűrű krémet főzünk belőle. Lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a van...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta hozzávalóit késes darálóban összezúzzuk. Kerekre kinyújtjuk egy papíros sütőlapra. Közepére halmozzuk a gyümölcsöt. A szélét körbe ráhajtjuk. A szélét lekenjük mascarponés e...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes