1 kg hagyma
3 kg pritamin/ kápia piros paprika
4- 5 kg padlizsán
1 l olaj
1 l paradicsomlé
10-15 szem bors
3-4 db. babérlevél
ízlés szerint só.
Külön- külön ledaráljuk a hagymát és a paprikát, sózzuk, majd olajon külön edényben megpároljuk és puhára főzzük saját levében, állandó keverés mellett. A padlizsánt megmossuk, kötőtűvel megszurkáljuk és a sütőben kb. 30 perc alatt nagy lángon puhára sütjük. (esetleg az udvaron, parázson megsütjük). A padlizsánt késsel kettévágjuk, kanállal kikaparjuk a belsejét és hideg vízbe téve átmossuk lazán mozgatva, majd szűrőbe téve hagyjuk lecsepegni a kesernyés levét és pépesre aprítjuk. Amikor a hozzávalók elkészültek, az egészet egy nagy fazékba összeöntjük, hozzá adjuk a maradék olajt, borsot, babérlevelet, paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, és addig rotyogtatjuk folyamatos kevergetés közben, míg az olaj feljön a tetejére. Forrón, befőttesüvegekbe töltjük, tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk és lekötjük, majd párnák közé téve 2-3 napig száraz dunsztba tesszük, ha kihűltek az üvegek, a kamrába, hűvös helyre tesszük, tavaszig, jó ízűen fogyasztjuk kenyérre esetleg pirítósra kenve.
A barackokat mossuk meg, magozzuk ki. A megmosott, kimagozott felezett sárgabarackokat töltsük úgy az üvegekbe, hogy a barackoktól az üveg szájáig még legyen legalább egy-két cent...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA meggyet megmossuk, kimagozzuk, hozzáadjuk a cukrot, majd jól elkeverjük. A rumot opcionálisan írtam, aki rumos meggyet szeretne, öntse hozzá azt is. 2-3 napig hűvös helyen (kamra...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepesa
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA birsalmákat tisztítás után (hámozni nem kell) kockákra vágjuk. Az alaposan elmosott befőttes üvegekbe beledobunk egy kis darabka fahéj rudat és 2-3 db szegfűszeget. Az almákat...
Elkészítési idő: 50 perc+ pucolá Nehézség: Könnyű