menu

Családireceptkönyv.hu

Kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
első körben:
1 bögre finomliszt
1,5 bögre víz
1 teáskanál só
1 teáskanál szárított élesztő

második körben:
annyi liszt, amennyivel gyúrható tésztát tudunk készíteni

Elkészítés:


Az első körös alapanyagokat keverjük össze, takarjuk le, majd tegyük félre langyos helyre legalább 12 órára. Az sem baj, ha hosszabb ideig nem nézünk felé, én esténként szoktam bekeverni, majd másnap munkából hazaérve keverek hozzá annyi, most már teljes kiőrlésű búzalisztet, amennyivel úgy tudom kézzel gyúrni, hogy már nem ragad tészta a kezemre. Nem kell hosszasan dagasztani, viszont fontos, hogy ezt a műveletet kézzel csináljuk, mert így érezhetjük, hogy mikor elég a liszt, és mikor formázható már a kenyér. Ha kész, letakarom egy konyharuhával, és hagyom még egy órát pihenni.

Amikor a megformázott kenyér már 35-40 perce pihen, beteszem a még hideg sütőbe a formát, amiben a kenyeret sütni szeretném. Fontos hogy legyen fedele is, és ez is kerüljön be a sütőbe melegedni. Én már évek óta egy öntött vas lábost használok kenyérsütésre, de előtte jénai tálban sütöttem, úgy is működött. Szóval tegyük be az edényt a sütőbe, kapcsoljuk be 220 C-ra, és hagyjuk ott, amíg maga az edény is átforrósodik. Ekkor vegyük ki, egy ecset segítségével kenjük meg az alját és az oldalát olajjal, majd tegyük bele a megformázott kenyerünket. Fedjük le, és mehet is vissza gyorsan a sütőbe. Az első 20-25 percben lefedve süssük, majd további harminc percig fedő nélkül. Ekkor már ki is vehetjük a formából, hogy a sütő rácsára helyezve süssük tovább, amíg teljesen el nem készül. Ha már kong a kenyér, amikor az alját megkopogtatjuk, akkor biztosan átsült.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Mamika
Töltött korongok
Töltött korongok

Langyos tejből, cukorból élesztőből kovászt készítünk, hozzáadjuk a lisztet, sót, olvasztott vajat. Lágyabb tésztát gyúrunk. Amikor megkelt, kinyújtjuk és pohár segítségével koron...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lekvàros bukta
Lekvàros bukta

Az élesztőt a cukorral felfuttatom,egy nagyobb tálba a lisztet beleszitálom a többi hozzávalókat is hozzáadom,a felfuttatót élesztővel könnyű laza tésztát dagasztunk.Letakarva mele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anette
Gluténmentes muffin zebra mintával
Gluténmentes muffin zebra mintával

A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vizet, az olvasztott vajat és alaposan összekeverjük. A rizslisztet összeforgatjuk a sütőporral és a porcukros-tojáso...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Schreck zsemle
Schreck zsemle

Mérjük ki a hozzávalókat. A kétféle lisztet, az utifűmaghéjat, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük össze egy tálban. Én a sajtot aprítóban össze aprítottam, a reszelés helyet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk