A tésztához:
2,5 dl tej
50 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
1 ek cukor
fél ek só
3 dkg éleszto
A toltelékhez:
kockákra vágott fustolt sonka
tejfol (csak annyi, amennyi a fonatok megkenéséhez kell)
reszelt sajt
A kenéshez:
1 tojássárgája kis tejjel elkeverve
A hozzávalókat osszekeverjuk, jól kidolgozzuk. Fél órát pihentetjuk a tésztát, vigyázva, hogy meg ne fázzon! Majd 3 részre osztjuk, elsodorjuk téglalap alakúra, amelyet megkenjuk tejfollel. Kockákra vágott fustolt sonkát (ha nincs otthon, sonka is megteszi) szórunk rá, reszelt sajttal meghintjuk. Feltekerjuk, mint a palacsintát, a végeit jól megnyomjuk, hogy a toltelék ne hulljon ki belole. A rudak egyik végeit osszefogjuk, fonatot készítunk. Megkenjuk tejjel elkevert tojássárgájával. Elomelegített sutoben 200 fokon 20 percig sutjuk. (Tupróba!)
A tészta dagasztását általában a kenyérsütőgépben szoktam "elvégezni", illetve elvégeztetni. :) 1. A gép üstjébe beleöntök kb. 2,5 dl tejet, beleteszem a vajat, a tojássárgákat....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt 1 dl tejben, melybe egy morzsa cukrot tettünk felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, hozzáadunk kb 8 dkg sajtot, beleöntjük az olajat, a felfuttatott él...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1 dl cukros kézmeleg vízben elkeverjük az élesztőt, hozzáadunk 10 dkg lisztet (a 40 dkg-ból) és langyos helyen felfuttatjuk. Ezután a liszthez adjuk a többi hozzávalóval együ...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, annyi különbséggel, hogy a kardamomot kis mozsárban porrá őröljük és így keverjük a lisztbe. Letakarva, meleg helye...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: Közepes