menu

Családireceptkönyv.hu

Csokis Brownie


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


• 250 g vaj
• 200 g keserű csoki/étcsoki
• 360 g kristálycukor
• 80 g kakaópor
• 65 g liszt
• 1 tk. sütőpor
• 4 tojás

Elkészítés:


1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, öntsd egy tálba a kristálycukrot, szitáld hozzá a lisztet, sütőport és a kakaóport.
2. Gőzfürdő fölött, folyamatosan keverve olvaszd meg a vajat és a csokit, amíg szép fényes krémet nem kapsz.
A brownie-hoz szokás diót vagy aszalt cseresznyét adni, ezek ropogóssága vagy savanykássága kellmesen ellensúlyozza a brownie jó értelemben vett csokis töménységét. Ha diót vagy szárított cseresznyét is teszel bele, akkor most add hozzá a csokihoz.
3. Vedd le a csokit a gőzről, és keverd hozzá a száraz anyagokat (liszt, cukor, sütőpor, kakaó).
4. Add hozzá a tojásokat egyenként, és keverd el őket teljesen a csokis masszában. Amikor az utolsó tojást is hozzáadtad, az egész csodálatosan csillogó krémmé áll össze, ami alig tapad az edény falához és leginkább arra kívánkozik, hogy így nyersen megedd.

5. Sütőpapírral bélelj ki egy tűzálló tálat, és öntsd bele a csokis masszát.
Legalább 5 cm magas, kb. 25*25 cm vagy 18*30 cm-es tűzálló edényt használj. Ebben a méretben a brownie egész magas lesz (kb. 5 cm).
Ha laposabban szereted, kb. 22*38 cm-es tepsit is használhatsz. Megjegyzem süteményes boltokban, cukrászdákban még Amerikában is gyakrabban találkozni a laposabb verzióval. Valószínűleg azért, mert az könnyebben átsül, és jobban tárolható, szeletelhető. Szerintem pedig finomabb a magas, puha brownie, még ha fotón vagy uzsonnás dobozban nem is mutat olyan jól.
6. Az igazán jó brownie a sütésen múlik, és nagyon könnyű elrontani. Ez az a süti, amit semmiképp sem szabad teljesen átsütni – a száraz, megsült brownie inkább fulladást mint élvezetet okoz.
A sütés titka igazából a tapasztalat, hogy hány percig legyen bent az függ a sütőtől és a brownie magasságától. A magasabb változatnak kb. 33-35 perc kell, vékonyabb brownie-nál 25 perc is elég. Én nem használok hozzá légkeverést, szerintem a brownie-t tönkreteszi, ha túlságosan feljön.
A jó brownie-nak a teteje már száraz, repedezett, de a beleszúrt villára még rátapad a csokis massza. A belseje ilyenkor a folyékony és a kocsonyásság határán van. Ha kiveszed a sütőből, még sül egy kicsit, és ahogy hűl is szilárdul. Szerintem jobb a félig nyers brownie mint a túlsült, de ez ízlés kérdése. Próbáld ki és tapasztald meg, hogy a sütőd és te hogy szeretitek a brownie-t, de azt sose várd meg, amíg teljesen átsül.
7. Vedd ki a sütőből, és hagyd a tepsiben kihűlni. Ha kihűlt, óvatosan tedd át egy vágódeszkára, és vágd fel tetszés szerinti méretű kockákra.

Trükkök, tippek, praktikák:


Érdemes minőségi étcsokival, kb 70 %-os kakaótartamúval dolgozni, mert ízben jelentős a különbség:)

Csokis Brownie

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ildikó
Hókirálynő
Hókirálynő

osszuk el a krémet két adagra: vaj - 200 g (100 g + 100 g) csokoládé - 200 g felvert tejszín - 250 g kókuszreszelék - 30 g

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar CSOKIS AMERIKAI KRÉMES
CSOKIS AMERIKAI KRÉMES

Megfőzöm a pudingot, és a pici sóval keményre vert tojáshabot óvatosan a meleg krémbe keverem. Ezután a még melegen kivett, és megsült alaptésztára kenem, majd még 10 percre vissza...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Kelt palacsinta
Kelt palacsinta

A lisztet, a tojásokat, a cukrot, az élesztőport és a sót a tejjel fokozatosan kikeverjük, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a reszelt almát. Lefedve, langyos helyen 1 órát kelesztj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Forgácsfánk
Forgácsfánk

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk