menu

Családireceptkönyv.hu

Bejgli ( Bernáth József Séf )


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


250 g finomliszt,25 g átszitált porcukor,1 nagy csipet só
50 g kacsa vagy libazsír,75 g vaj,50 ml tej
1 db tojássárgája (a fehérjét meghagyjuk a kenéshez),16 g (1/3-ad) friss élesztő
A töltelék: 125 ml tej (laktózérzékenyek vízzel is készíthetik)
125 g cukor,1 csipet só,1 citrom reszelt héja,250 g darált dió (amit előtte alaposan átválogattunk!)
aki szereti, tehet bele mazsolát- én nem szoktam.


Elkészítés:


A hideg tejbe (igen, hideg tejbe!) belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük benne a tojássárgáját. A lisztet egy másik tálban elkeverjük a porcukorral és a sóval. Az apróra felkockázott hideg vajat és a zsírt elmorzsoljuk ezzel a lisztes keverékkel, mint mikor linzer tésztát készítünk. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a a zsíradék ne olvadjon meg. Ezután adjuk hozzá a tejes keveréket, s ezzel is gyorsan, de alaposan elkeverjük. A kész tésztát két egyenlő részre osztjuk, s frissentartó fóliába csomagolva egy óráig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
A hideg tejbe (igen, hideg tejbe!) belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük benne a tojássárgáját. A lisztet egy másik tálban elkeverjük a porcukorral és a sóval. Az apróra felkockázott hideg vajat és a zsírt elmorzsoljuk ezzel a lisztes keverékkel, mint mikor linzer tésztát készítünk. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a a zsíradék ne olvadjon meg. Ezután adjuk hozzá a tejes keveréket, s ezzel is gyorsan, de alaposan elkeverjük. A kész tésztát két egyenlő részre osztjuk, s frissentartó fóliába csomagolva egy óráig hűtőben pihentetjük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
A tejet a cukorral és a sóval feltesszük melegedni. amikor a só és a cukor teljesen elolvadt és a tej forrni kezd, hozzáadjuk a darált diót és 1-2 percig folyamatosan kevergetve, közepes lángon főzzük. Ezután hagyjuk kihűlni. Csak akkor adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, amikor már szobahőmérsékletű a massza, így sokkal kellemesebb citrom ízt ad a töltelékünknek.
A mákosnál ugyanez az elkészítési mód, csak a dió helyett 250 g darált mákot használunk.
A sütőt előmelegítjük 185'C-ra. A pihent tésztát körülbelül 20X25 cm-es téglalapokká nyújtjuk, s egy palacsintaforgató lapáttal elosztjuk rajta a diós tölteléket (lehetőleg úgy, hogy a tészta széleire -kb.1cm- ne kenjünk a masszából). A megkent tészta két szélét behajtjuk, s nem túl szorosan feltekerjük. A kész bejgliket a tepsin kellő távolságra tesszük egymástól, mert még kelni fognak. Ekkor felverünk egy egész tojást és alaposan megkenjük vele. Betesszük a hűtőbe, hogy rászárádjon (kb. 15-18 perc), majd a tésztából megmaradt fehérjével is lekenjük. Megszurkáljuk hústűvel, vagy hurkapálcával úgy, hogy a tű (vagy a pálca) hegye legalább a bejgli közepéig elérjen. Ne villával szúrjuk, mert akkor garantált, hogy kireped!
Az előmelegítet sütőben készre sütjük- ez kb. 25-30 perc.
Ha kisült, hagyjuk a tepsin kihűlni. Csak hidegen mozgassuk.

Bejgli ( Bernáth József Séf )

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok, Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Kokos Traum
Kokos Traum

Zuerst den Biskuitboden herstellen: Für diesen in einer Schüssel Mehl mit Puddingpulver oder Stärke und den Kokosflocken vermischen. Die Eier trennen. Das Eiweiß in einer großen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztina
KEKSZ-TEKERCS
KEKSZ-TEKERCS

A kekszet a cukorral, a kakaóporral, a tejjel, a rum aromával és a vaníliás cukorral összegyúrjuk. Félretesszük amíg a krémet elkészítjük.A vajat a cukorral, a kókusszal és vaníliá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar birsalmasajt kicsit másképp
birsalmasajt kicsit másképp

A birsalmákat megmostam, feldaraboltam, magházat kivájtam /a héja maradt/ Lereszeltem Egy lábosban kis lángon elkezdtem főzni. Közben megpucoltam az almát és a körtét. Felkocká...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Citromos kráter
Citromos kráter

Előszítjük a pudingot: a hozzávalókat elkeverjük, összefőzzük. A liszteket elkeverjük a sütőporral, citromhéjjal. A tojásokat az édesítővel habosra keverjük (kézi mixer magas fo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk