Lásd az elkészítésnél.
Futtasd fel a 2,5 dkg élesztőt fél dl (50ml) langyos tejben, 1 teáskanál cukorral és 1 evőkanál liszttel. Keverd össze az 550 g lisztet, a 2 tojást és 2 extra tojássárgáját a felfuttatott élesztővel, a maradék 150 ml tejjel, a cukorral, sóval és 60 g olvasztott vajjal egy nagy tálban.Dagaszd a tésztát legalább 10 percig, amíg egészen sima nem lesz. Puha, lágy tésztát kell kapnod, amiből könnyű egy nagy gombócot formázni és nem ragad a tálhoz.Tedd enyhén lisztezett edénybe, szórj egy kis lisztet a tetejére és hagyd letakarva 1 órát kelni.Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazz ki egy tepsit, és készítsd el a csokis-kakaós tölteléket. Ehhez egyszerűen keverd össze a 125 g olvasztott vajat, 100 g cukrot és 15 g kakaóport.Vágd a tésztát 6 egyenlő darabra.Nem feltétlenül fontos nagyon pontosan mérni, de ha van mérleged, akkor sokkal szebb lesz a csokis kalács, ha kiméred. Ez a mennyiség nálam pontosan 1 kg tésztát adott ki, tehát 6 db 166 g-os darabra vágtam szét.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki egyenként a tésztákat olyan hosszúra, mint a tepsid, és kb. 15-20 cm szélesre (vékony lesz).
Kend meg egyenként 2 evőkanál cukros-vajas kakaóval, és tekerd fel hosszában. (A végén fog cukros-vajas kakaó maradni.)Nyújtsd ki a tésztát és kend meg a töltelékkel Tekerd fel a tésztát
Három feltekert csokis rudat fonj össze, mintha fonott kalácsot készítenél. Így két kalácsot kapsz.Fonj össze 3-3 feltekert csokis tésztát Tedd a kalácsokat óvatosan a tepsibe, és letakarva pihentesd 25 percig.Pihentesd a kalácsokat sütés előtt 25 percig
Egy felvert tojással kend meg a tetejüket.Sütés előtt kend meg tojással
Tedd be a sütőbe, és süsd aranysárgára kb. 25 perc alatt.Miután kivetted a sütőből, hagyd a csokis kalácsot negyed órát hűlni.
A csokis kalács, mivel rendkívül puha és foszlós élesztős tésztából készült, csak frissen, akár melegen az igazi. De ez nem is fog gondot okozni, mert ha elkészíted, garantáltan szinte azonnal el is fogy!
Az összes csokis-kakaós tölteléket beleteheted ízlés szerint (vagy akár még egy kicsivel többet is készíthetsz). Akkor sokkal csokisabb lesz, de kicsit kifolyik a kakaós töltelék, és karamellizálódik. Ez ízlés kérdése – szerintem mindenhogy finom!
A vízbe belekeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a 25 dkg vajat, sót és az ecetes vízzel tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk téglalap alakúra és megkenjük az evőkanálnyi puha vajjal,...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tepsi alját kirakjuk keksszel. A töltelékhez egy edényben összekeverjük a hozzávalókat. Ezt sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk félig kihűlni, majd hozzákeverjük a tojások felvert ha...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűEgy keverőtálba szitáljuk bele a sütőport, a kakaót és a liszteket, majd sorban adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát, sót, tojást, olajat és a tejet. Kézi keverővel, laza mozdulatokk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta: A hideg tej felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másik felében a tojássárgáját,a sót, a margarint és a reszelt citromhéjat.Ráöntjük a lisztre, és gyors mozdulatokk...
Elkészítési idő: 3 Nehézség: Közepes