1 közepes méretű tojás fehérje,20 dkg átszitált porcukor
1 kis csipet só (a sótól a mézeskalács máz fehér marad még hetek után is),2-3 csepp citromlé (ettől lesz fényes a máz)
1 ek. étkezési keményítő (hogy biztosra menjünk)
A mézeskalács máz elkészítése:
A tojásfehérjét beleütjük a robotgép táljába és addig verjük, amíg majdnem teljesen kemény habot nem kapunk. (kb. 2-3 perc) A porcukorba belekeverjük a keményítőt és a csipet sót. A keverék felét hozzáadjuk a habhoz és 3 percig verjük vele, majd beleöntjük a második adag porcukrot és további 5 percig verjük. A két adag közt kapcsoljuk ki a gépet és fokozatosan növeljük a sebességet, különben az egész konyhát beteríti a porcukor! Akkor jó a mézeskalács máz, ha tejföl állagú. A legvégén belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer átkeverjük az egészet.
Díszítés a mézeskalács mázzal
A mázzal való díszítéshez használhatunk sütemény dekoráló tollat. Ez több webáruházban is megtalálható. Például megrendelhetjük innen: www.gasztroshop.hu. Figyeljünk arra, hogy mekkora a toll hegyének az átmérője! Az 1 mm-es hegy még megfelelő a mézeskalács díszítéséhez. De tökéletes megoldás a kifejezetten erre a célra árusított mézeskalács íróka is.
A díszítéshez használhatunk kisebb méretű habzsákot is. Itt is figyeljünk az íróka méretére!
A harmadik módszer, a legolcsóbb megoldás pedig a nejlonzacskó. Itt olyan kis lyukat vágjunk ollóval a zacskó csücskére, amilyet csak tudunk, ugyanis a máz díszítés közben tágítani fogja a lyukat. A zacskót töltsük meg a mézeskalács mázzal, a levegőt szorítsuk ki belőle és a zacskó száját kössük meg. Kezdődhet is a díszítés!
Tipp: a mázat színezhetjük különböző színű ételfestékkel. Inkább a por alapú ételfestékeket ajánlom, nehogy a folyadék miatt a máz felhíguljon.
A cukrot, az olajjal, a tojásokkal és a vízzel kikeverjük, majd belekeverjük a sütőporos lisztet. Ha homogén a tésztánk (nincs benne csomó), akkor egy merőkanálnyi (kb 140 g) tészt...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA sütőt melegítsük elő 170 fokra. A szoba hőmérsékletű vajat (vagy zsírt) a cukorral kihabosítjuk. Beletesszük a tojások sárgáját, ezzel is jól kidolgozzuk. A tejet és a sütőpor...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A tésztához a vajat/margarint a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tojást, majd a kakaóporral és sütőporral elvegyített lisztet, végül a kefirt. 2. Az így kapott masszát süt...
Elkészítési idő: pihentetni kell Nehézség: KözepesMargarin+tojás+cukor+van.cukor+sütőpor citrom héja vagy a kakaó ezt össze keverem majd a liszt . a kiment tepsibe öntőm és a gyümölcsöt rászórom. És mehet a meleg sütőbe tű próbáig...
Elkészítési idő: Kb:30perc Nehézség: Könnyű