A tésztához
150 ml víz (meleg)
100 ml 2,8%-os tej
1.5 evőkanál kristálycukor
1.5 teáskanál adalékmentes só
7 g instant élesztő
50 ml étolaj
440 g búzaliszt (BL55)
A lekenéshez
35 ml étolaj
A tetejére
1 db tojássárgája
6 nagy csipet szezámmag
Egy kelesztő tálban a liszt kivételével összekeverjük a tészta hozzávalóit.
Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, majd alaposan összegyúrjuk. Lágy tésztát kell kapnunk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 6 darabra osztjuk. Enyhén lisztezett felületen, kb. 20 cm átmérőjű köröket nyújtunk belőle.
A tészta lapot lekenjük olajjal, majd félbe hajtjuk.
A félbe hajtott lapot is megkenjük olajjal, majd ismét félbe hajtjuk.
A megformázott tészta darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még 15 percig pihentetjük.
A tetejüket megkenjük tojássárgával, majd megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített 175-180 C fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük. A sütés hőfoka és ideje sütőfüggő. Figyeljünk oda sütés közben, mert a zsömlék teteje gyorsan megsülhet. Ha nagyon pirulna, tegyünk rá egy darab alufóliát!
Ízlés szerint megtölthetjük, és már tálalhatjuk is a zsebes zsömlét :)
https://www.facebook.com/Eloosra/videos/1465422370212406/
Keverőtálba szitálom a liszteket és a sütőport, sózom, hozzáöntöm az olajat és a meleg vizet. Alaposan eldolgozom, átgyúrom a tésztát, míg rugalmas nem lesz és szépen elválik az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKidagasztani, kétszeresére keleszteni. Kézzel ellapogatni, megformázni, ismét duplájára keleszteni. Érdemes fóliával és konyharuhával is letakarni. lassabban kel, mint a hagyomány...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű10 db 155gr-os lesz 90 dkg-ból
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű