50 dkg darált hús
1 csésze rizs
1 kis hagyma
1 tojás
1-2 doboz paradicsompüré
só
bors
ételízesítő
leveskocka
2-3 babérlevél
A hagymát a darált húshoz adom, és a rizzsel, a fűszerekkel és a tojással formázható keveréket készítek. (Több tojást nem szabad hozzáadni, mert kemények lesznek a gombócok.)
Egy nagyobb edényben kb. 2 liter vizet forralok, beledobom a leveskockát. Amikor forr, lobog, a húsos keverékből kézzel kisebb alma nagyságú gombócokat formázók, és a forrásban lévő lébe teszem, lefedem, és kb. 1 órát közepes lángon főzöm. Nagyon nem szabad zubogni, mert széteshetnek a gombócok. Szükség szerint a főzőlevet pótolni kell, mert a gombócok szépen megdagadnak. Nem baj, ha rizsszemek vagy húsdarabkák válnak le, mert a mártást gazdagítják.
Egy idő után kiveszek és kettévágok egy gombócot, ellenőrzöm, hogy a közepén is puha-e a rizs. Ha igen, tálra szedem.
A paradicsompürét kevés vízzel és 1 evőkanálnyi liszttel simára keverem, és a főzőlébe öntöm. Felfőzöm, és ízlés szerint cukorral, sóval ízesítem. A gombócokat visszahelyezve, tejföllel meglocsolva tálalom, esetleg sós vízben főtt burgonyát is kínálok hozzá.
A tűzálló tálat margarinnal kikenjük. A párizsi szeletekről a bőrt lehúzzuk, megkenjük paripürével, és mindegyikbe göngyölünk egy-egy ceruzavastagságú sajtdarabot. Megtűzzük, és tű...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsemlék elkészítésének menete: Elsősorban a szárított élesztőt a meleg tejbe szórjuk, hozzáadunk 10 g cukrot, megkeverjük és hagyjuk kb. 5 percig erjedni. Ezalatt összekeverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA burgonyát megtisztítjuk és sós vízben megfőzzük, majd összetörjük és kihűtjük. Hozzáadjuk a lisztet, sózzuk és borsozzuk, majd a vajat is hozzákeverjük és összegyúrjuk. A tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűApróra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítunk, majd hozzátesszük a csíkokra vágott húst és a petrezselymet. Állandó kevergetés mellett fedő alatt pároljuk 20 percig. Közben a r...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű