2 bögre rizs
15 dkg zöldborsó (mirelit)
10 dkg házi kolbász
1 fej hagyma
só, bors
petrezselyem
liszt+víz
zsemlemorzsa
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 dl tej
só, bors, szerecsendió
ecet
A rizst szűrőben megmosom, majd kuktában olajon megpirítom, rádobom a zöldborsót, felöntöm dupla annyi bögre vízzel, sózom, lefedem a kuktát, majd az első szusszanás után (10 perc alatt megfő a rizs) lezárom a gázt és hagyom állni. Amikor elkészült a rizi-bizi kihűtöm. A hagymát egy kis olajon megdinsztelem, hozzáadom az apróra vágott kolbászt és tovább pirítom, amikor elkészült ezt is kihűtöm. Összekeverem a kihűlt rizst és hagymás kolbászt, megszórom apróra vágott petrezselyemmel és gombócokat formázok.
Mivel most tojás nélkül paníroztam, ezért a liszthez annyi vizet teszek, hogy felvert tojásállagú legyen, sózom, borsozom, beleforgatom a rizsgombócokat, majd zsemlemorzsába és bő forró olajban kisütöm.
A kapormártáshoz a vajat felolvasztom, rádobom az apróra vágott kaprot, majd megszórom liszttel és egy kicsit megpirítom, majd felöntöm tejjel, sózom, szerecsendióval és ecettel ízesítem és sűrűre forralom.
A hosszúkásra vágott hagymát megdinsztelem, az apróra vágott paprikát is. Megpárolom. A tojásokat felverem, ráöntöm, megsütöm. A kolbászkarikákat külön kisütöm. Így nem lesz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 180 fokra. A fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk. A hagymát meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük. A hagymát, fokhagymát és a kakukkfüvet az olajban, eg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kelkáposztát megmossuk, félbe-negyedbe-nyolcadba vágjuk, a torzsáját eltávolítjuk, és sós-őrölt köményes vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A tejfölbe fokhagymapréssel belenyomju...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA szalonnát és a hagymát kockára vágjuk, a paprikát kicsumázzuk és karikázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk. Az olajon kiolvasztjuk a szalonnát. Megpirítjuk a hagymát. Kics...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű