menu

Családireceptkönyv.hu

Bólyi túrós lepény


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


15 dkg porcukor + 1 ek cukor
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
25 dkg túró
3 tojás
3 dl tej
1 tk vanília eszencia
1 citrom reszelt héja
1 marék mazsola
k.b. 5 dkg vaj

Elkészítés:


Egy edényben összekeverjük a porcukrot, a lisztet és a sütőport. Egy másik edényben az 1 ek. cukorral habosra keverjük a tojásokat, utána hozzáöntjük a tejet.
Először csipet sóval keményre verjük a tojásfehérjét, beletesszük a tojássárgát, a cukort és a vanília eszenciát, majd a tejet.
Egy üveg (nagyobb fajta) tűzálló tálat alaposan kivajazunk. (Lehet sütni tepsiben is) Innentől viszont az ahogy esik úgy puffan, az elv. Semmit se szabad lesimítani, egyenletessé tenni!
A kivajazott tálba szórjuk a lisztes keverék felét. Rámorzsoljuk a túrót, viszonylag nagy galacsinokban, megszórjuk mazsolával, meglocsoljuk a tejföllel és ráreszeljük az (alaposan megmosott) citrom héját. Rászórjuk a maradék lisztes keveréket és az egészre ráöntjük a tojásos tejet.
Ahol lisztes foltok alakulnak ki, az ujjunkkal összekevejük és itt ott lenyúlunk az edény aljára is, hogy egyik összetevő se alkosson “vízzáró réteget”.
Tetejére “rávagdaljuk” a vajat.
Előmelegített, 150 fokos sütőben – ha túl forró a sütőd, résnyire hagyd nyitva az ajtót -40-45 percig sütöm.
Meg kell várni, hogy kihűljön, akkor összeáll, de mielőtt kivesszük a sütőből csináljunk egy tűpróbát. (Az edény alján mindig marad néhány lisztes folt, azért is jó az üvegtál, mert még nyersen lehet látni, hogy hova kell egy kis folyadékot juttatni.)

Bólyi túrós lepény

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tejszínes zöldséges ragu tésztával.
Tejszínes zöldséges ragu tésztával.

A szalonnát apró kockákra vágom és a zsíron jól lepirítom, erre teszem rá a vékony csíkokra vágott vöröshagymát, sózom borsozom és addig sütöm amíg már kezd szép barna lenni a szín...

Elkészítési idő: 40
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ildikó
Tepsiben sült gombás gépsonkás tészta
Tepsiben sült gombás gépsonkás tészta

a tésztát sós vízben megfőztem....a gépsonkát kockákra felszeltem..a konzerv gombát leszűrtem .tojást felvertem befűszerezve sóval őrölt borssal és az egészet összekevertem majd ki...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ildikó
KRUMPLIS LÁNGOS ahogy én készítem
KRUMPLIS LÁNGOS ahogy én készítem

az élesztőt a langyos tejbe felfuttatjuk és a többi anyaggal jól összedolgozzuk majd pihentetjük 20 percig,kiszaggatjuk és forró olajban mindkét oldalát megsütjük tejföllel megke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lángos tészta
Lángos tészta

Elkészítés: A langyos, cukrozott tejben felfuttatom az élesztőt, majd a liszthez keverek mindent, hólyagosra dagasztom (géppel kb. 10 percig). Kb. 30 percig kelesztem 30 fokon, szo...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk