Családireceptkönyv.hu

Mindentudó kalácstésza:


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kiló liszt
6 deci tej
3 deci olaj
5 deka élesztő
cukor

Elkészítés:


A cukor, illetve só mennyisége attól függ, hogy inkább édes, vagy inkább sós kalácsot szeretnénk, illetve, ha töltjük, édes vagy sós-e a töltelék.
Tehát ez egy univerzális tészta, amit dagasztás után háromnegyed órát pihentetve már lehet is tölteni.
Én most csak 3/4 adagot készítettem, tehát 75 deka liszt, 450 ml tej, 225 ml olaj és 4 deka friss élesztővel. Mivel sósat akartam, 1 csapott evőkanál sót és ugyanennyi cukrot tettem bele.
A kenyérsütőgépben dagasztottam, de akinek nincs, az a szokásos módon elkészítheti.
A megkelt tésztát kicsit átgyúrtam és 3 egyforma részre osztottam.
Az egyiket kerekre kinyújtottam, kb. fél centi vastagtagra, 8 cikkbe vágtam és a sajtos tejföllel megkentem, majd egyenként kiflinek feltekertem őket. (Tölteléknek 3 deci tejfölbe belekevertem 10 deka reszelt sajtot meg 1 tojást.)Tetejüket tojással megkentem és szzámmaggal megszórtam. Húsz perc kelesztés után 220 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon megsütöttem.
A másik két tésztadarabot téglalap alakúra nyújtottam és a töltelékkel megkentem, majd bejgliszerűen felcsavartam. A továbbiakban a kiflikhez hasonló módon sütöttem.

Fázisok
A nyers tésztával jó volt dolgozni, kisülve pedig nagyon finom puha kalácsunk lett. Másnap is olyan volt, mintha akkor sült volna.

Mindentudó kalácstésza:

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
10 perces márvány kuglóf
Avatar Erika Kedvelnék
10 perces márvány kuglóf

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat elkeverjük a porcukorral, majd a tejjel, olajjal és citromhéjjal. A liszt, sütőpor, só és vaníliás...

Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mákos csavart csiga
Mákos csavart csiga

A langyos tejet összekeverjük a cukorral és az elmorzsolt élesztővel. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és a tejet, majd megdagasztjuk. Leta...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Márti
Fahéjas koszorú
Fahéjas koszorú

A langyos vízben elkeverem a mézet és az elmorzsolt élesztőt, majd a liszttel és a sóval együtt tésztát dagasztunk belőle. Ezután duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát alaposan...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kuglóf
Kuglóf

Lépés 1 A tejet meglangyosítjuk, egy teáskanál cukrot adunk hozzá, belemorzsoljuk az élesztőt és letakarjuk. Kb. 10 percre meleg helyre tesszük, amíg az élesztő feljön a tetejére....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk