menu

Családireceptkönyv.hu

Házi sajt, ahogyan én készítem…


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Kivárom az alkalmat, amikor magyar túró kapható akcióban. Általában a hazai áruházlánc üzleteiben bóklászok, és árgus szemekkel követem a napokban lejáratos árukat, az akciópultokban.
Sikeres napon megveszem a hozzávalókat.
2 kg. magyar túrót, 2 liter házi tejet (a piacon), 20 dkg. vaja

Elkészítés:


Elkészítés:
Végy egy nagy fazekat, tedd bele a jól összetört túrót, önts hozzá a tejet, enyhén sózd meg, löttyints hozzá 1 evőkanál 10 %-os ecetet, és hevíts forrpontig. Lassan kevergetjük, hogy a túró összeálljon, a belőle kiváló savótól a tej színe megváltozik, "elkékül". Ekkor elzárjuk alatta a gázt, langyosra hűtjük, ezt követően ritkára szőtt ruhán át leszűrjük. Hagyjuk jól kicsöpögni.

A tejes savó nagyon egészséges, melegen, hidegen fogyasztható.

Egy jó nagy lábasba felmelegítjük a vajat, a lecsepegtetett elő-sajtot beletesszük, állandó keverés mellett lassú tűzön addig főzzük, míg egyneművé nem válik, teljesen össze nem áll. Ha nem elég sós, még ízesíthetjük.
Eközben előkészítjük a tálakat, ahány ízesítésre gondolunk…
Mielőtt a tüzet eloltjuk alatta, 1 egész tojást jól felverve belekeverünk, utána fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát keverünk hozzá. Ekkor elzárjuk a gázt és azonnal tálakba, formákba merjük. A natúrral kezdjük, majd jöhetnek az ízesítések… (kapor, snidling, köménymag, törött bors, medvehagyma és sorolhatjuk) Egyre figyeljünk csak szárazra törölt fűszereket vágjunk össze hozzá.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az utóbbi időbe muflin sütőbe merem, így 5-6 dkg-os sajtokat kapunk.
Hideg helyre tesszük. Mire kihűl, megkeményedik, kiborítjuk a tálakból, és hűtőbe (télen kamrába) hagyjuk érlelődni. Aki nem tudja kivárni, azonnal fogyaszthatja smile hangulatjel
Nálunk napok alatt el szokott fogyni, így az érlelés utáni állagáról nem tudok beszámolni...
Jó étvágyat kívánok!

Házi sajt, ahogyan én készítem…

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Céklafasírozott zabpehellyel
Céklafasírozott zabpehellyel

A céklát, a répát és a hagymát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. Elkeverjük a tojásokkal, sóval, köménnyel és a zúzott fokhagymával. Összedolgozzuk annyi zabpehellyel hogy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Évi
Lusta lángos
Lusta lángos

Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen keles...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Narancsturmix
Narancsturmix

A narancsot gerezdjeire szedve húzd le a vékony bőrt, hogy ne legyen keserű a turmix. A banánnal együtt szeleteld fel, majd turmixold össze a narancslével. Ha szeretnéd, ízesíthete...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Várongi pogácsa
Várongi pogácsa

A burgonyát sós vízben megfőzzük, áttörjük, majd hagyjuk kihűlni. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót és a kihűlt krumplit. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, liszteze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk