60 dkg liszt
1 tk. Só
7 dkg puha vaj
1 ek. Cukor
2 dl tej
1,5 dl víz
2 dkg friss élesztő
Akinek van kenyérsütőgépe, egész egyszerűen mérjen minden hozzávalót az üstbe, majd a húsz perces dagasztóprogrammal készítse el a tésztát. A vége felé érdemes ellenőrizni, ha ragacsos kevés liszttel, ha kemény kevés folyadékkal lehet igazítani az állagán. Kelesztőtálban vagy kikapcsolt gépben kell duplájára keleszteni.
Akinek nincs gépe, kézzel vagy kézi mixerrel is elkészítheti. Mérjük egy tálba a sót, a cukrot, közepébe készítsünk mélyedést, ide tegyük a tejben feloldott élesztőt, a vizet és a puha vajat. Rugalmas, nem túl kemény tésztát kell a dagasztás végére kapnunk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd tíz egyenlő részre osztjuk. Téglalapformára nyomkodjuk, és mint a beiglit feltekerjük úgy, hogy minden tekerés után lenyomjuk. Olyan hosszúra sodorjuk, amilyen hosszú a tepsink. Sütőpapírral bélelt tepsin újrakelesztjük, kb 30-40 perc alatt. Vízzel alaposan lepermetezzük, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük hülni.
Mákos gubához Tökéletes
Megdinszteljük a hagymát az olajon, félretesszük, hagyjuk kicsit hűlni. A langyos tejbe tesszük a cukrot meg az élesztőt, felfuttatjuk. Közben összekeverjük a liszteket, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes50 dkg liszt, 1 kk so,1 kk szaritott oregano,3 dl viz, 3 ek olivaolaj,25 gram eleszto. Rugalmas tesztat dagasztunk belole.(mivel minden orszagban mas a liszt, elkepzelheto, hogy v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször előkészítjük a főtt krumplit: meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, majd áttörjük. A langyos tejhez keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 10 percig álln...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, az almaréteg hozzávalóit összeturmixoljuk. Egy tepsibe rétegezzük először a tészta egyik felét, majd az almát, végül a tészta másik...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Közepes