170g sótlan vaj
100g cukor
105g barna cukor (lehet melaszos vagy maláta is)
185g mogyoróvaj
1 tojás
1 kiskanál vanília esszencia
260g sima liszt
½ kiskanál szódabikarbóna
Csipet só (elhagyható, ha sózott vajat használunk
A vajat alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a cukrokat és 2-3 percig keverjük kézi mixerrel. Hozzáadjuk a mogyoróvajat, és simára keverjük, majd mehet bele a tojás és a vanília, végül az átszitált liszt, só, szódabikarbóna keverék. Alaposan összedolgozzuk, és egy tálban lefedve hűtőben pihentetjük egy órát. 20 grammos (kb) golyókat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsin villával kereszt irányban lelapítjuk, az adja meg a tetején a mintát. Ne tegyük egymáshoz nagyon közel a kekszeket, mert kicsit szét fog terülni. Adhatunk hozzá tört mogyorót vagy csokoládét, ez esetben 85 grammal érdemes számolni.
A hozzávalók közül a szárazanyagokat a robotgép táljába mértem, hozzáadtam a margarint, a tojást és a mézet is, majd összeállítottam a tésztát és 1 órára hűtőbe tettem. Az egy óra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálba szórd bele a lisztet, a sütőport, a cukrot, a felolvasztott vajat és a tejet majd keverd el csomómentesre. Sűrű nagyon sűrű tésztát kell hogy kapj úgy adagold a tejet is...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA szilvákat kimagoztam, félretettem. Először a tojásokat jól kikevertem a cukrokkal, citromhéjjal, majd hozzáöntöttem a kefírt is és tovább habosítottam. Beleöntöttem az olajat és...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hozzávalókat összekeverjük (a palacsintatésztánál valamivel sűrűbb masszát kell kapjunk), majd szilikonos sütőpapírra kanalazva alsó-felső sütésen 200 fokon készre sütjük (akkor...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű