-50 dkg méz,
-1kg liszt,
-20 dkg margarin,
-20 dkg cukor,
-4 tojás,
-6tk szódabikarbóna
-2 tk őrölt fahéj
-1 tk szegfűszeg
-1 tk szegfűbors
-2 tk őrölt gyömbér
-1 tk őrölt szerecsendió
-1 db citrom reszelt héja
-1 db narancs reszelt héja
A mézet, a cukrot és a margarint a cukor elolvadásáig lassan felmelegítjük,
kihűtjük,
beleütjük az egész tojást,
elkeverjük,
beleöntjük a lisztet és a sütőport,
hozzáadjuk a mézeskalács-fűszerkeveréket és a reszelt citromhéjat,
összekeverjük a hozzávalókat,
deszkán jól összedolgozzuk, akár pihenhet is a hűtőben
vékonyra kinyújtjuk
formákkal kiszúrjuk,
előmelegített sütőben középbarnára sütjük (150 fokon kb. nyolc-tíz perc).
Szokásos módon kalácstésztát dagasztunk, majd kb. 30-35 percig hagyjuk kelni. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és elfelezzük: Mindkét darabot kinyújtjuk, 2-3 mm vastag...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tejfölt, a majonézzel összekeverjük, a tojást, az uborkát, a sárgarépát, a párizsit, illetve az összes pluszt kis kockákra vágjuk. 1 dl vízben felfőzzük a húsleveskockát, amiko...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA liszt, tej, 1/3-nyi porcukor, futtatott élesztő, mazsola, vaníliás cukor és só felhasználásával közepesen lágy tészta készül. Dagasztás után több részletben adagolják a vajat és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk.Forrásban lévő, enyhén sós vízben kb 15 perc alatt előfőzzük a burgonyát, majd egy szűrőben hagyjuk lecsurogni.Közben szintén kb 15 perc a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű