A kovászhoz:
15 dkg liszt
1 teáskanál cukor
0.5 dkg élesztő
1 dl langyos víz
A tésztához:
50 dkg liszt
3 dl langyos víz
2 púpos teáskanál só
2 dkg élesztő
A kovász hozzávalóit egy tálba mérem. Összegyúrom és letakarom. 1 éjszakára otthagyom a konyhapulton.
Másnap a kovászra rámérem a tészta hozzávalóit. Megragadták. Letakarom és megkelesztem. Kb.1 óra.
Ha megkelt, átgyúrom és gömbölyűre formázom. 10 percig pihentetem. Megfordítom a tésztát és kicsit ellapítom.
Kb. a feléig behajtom a tésztát. Még egyet hajtok rajta. Tenyeremmel jól lenyomkodom, összezárom a tésztát. Így lesz hosszúkás alakja a kenyérnek.
Sütőtepsibe teszem és kb. 1 óra hosszát kelesztem.
Ha megkelt, ecsettel átkenem a kenyér felületét vízzel. Éles késsel 0,5 cm mélyen bevágdosom. 180 fokon kb. 55 percig sütöm gőzös légtérben. Ezt úgy szoktam csinálni,hogy amikor bekapcsolom a sütőt beteszek a sütő aljába egy üres tepsit. Ez felforrósodik. Amikor beteszem a kenyeret sülni beleöntök 5 dl vizet az üres tepsibe. Óvatosan kell, mert a gőz egyből felcsap.
Ha kisült lekenem a forró kenyér felületét vízzel. Így lesz szép "cserepes" a héja.
Hozzávalókat tálba tesszük majd 15 percig jól összedagasztjuk. 40 percig kelesztjük, átgyúrjuk majd sütőlapra tesszük. Megint kelesztjük 25 percig. Sütőt 200 °C-ra előmelegítjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót és a sütőport, majd a joghurtot és a vizet, dolgozzunk belőle lágy tésztát. A begyúrt tésztát osszuk 8 cipóra, formázzunk a té...
Elkészítési idő: 15+40 perc Nehézség: KönnyűA langyos lisztet nagy tálba átszitáljuk, közepére mélyedést készítünk és a langyos vízben eloszlatott élesztőt beleöntjük. Kevés lisztet ráhintünk és kovászt keverünk belőle. Leta...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat kicsit felverjük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat. Kb. 10 percig pihentetjük, (ennyi idő alatt szépen “megdagad”), vizes kézzel bucit formázunk (én két db kisebb zseml...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű