1
db 20 cm átmérőjű koszorúra
A tésztához
200 ml víz
20 g élesztő (friss)
1.5 teáskanál akácméz
250 g búzaliszt (BL55)
1 csipet só
A kenéshez:
30 g vaj
2 púpozott teáskanál fahéj (őrölt)
4 púpozott teáskanál porcukor
Kimérjük egy tálba a meleg vizet, feloldjuk benne a mézet, majd belemorzsoljuk az élesztőt és kicsit megkeverjük.
Egy nagyobb tálba mérjük a lisztet, adunk hozzá egy csipet sót, majd hozzáöntjük az élesztős vizet.
Begyúrjuk a tésztát és letakarva, meleg helyen megkelesztjük kb. 30 perc alatt.
Mikor megkelt a tészta, 1,5-2 mm vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra.
Egy kis edényben megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a fahéjat és a porcukrot.
A keverékkel megkenjük a tésztát.
Feltekerjük a tésztát, majd középen, hosszában kettévágjuk egy éles késsel.
A két oldalát egymáshoz rakjuk és óvatosan egymást keresztezve betekerjük a kalácsot.
Végül a két végénél kicsit összenyomjuk és 175 C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórva a legfinomabb!
Keverjük simára a cukrot a tojással. Keverjük össze az átszitált lisztet, a sót és száraz élesztőt. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a citrom héját és a mézet. Hagyju...
Elkészítési idő: 23 perc Nehézség: KönnyűA vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást. Egy másik tálba tegyük bele a többi hozzávalót és keverjük össze. Gyúrjunk masszát a két tál tartalmából, majd készít...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKettesével kell megsütni a lapokat, így a tésztát is külön-külön kell kikeverni, mindhárom adaghoz, ezért ameddig az első adag tészta a sütőben van, előkészíthetjük a másodikat, ma...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A kalácsot felszeleteljük. A tojássárgákat kikeverjük a 4,5 dkg cukorral, hozzáadjuk a tejet és a vanília kikapart magjait. 2. Beleáztatjuk a kalácsszeleteket, és 15 percre fél...
Elkészítési idő: 65 perc Nehézség: Könnyű