1/2 kg liszt
2, 5 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
egy csipetnyi só
7 dkg vaj
2 tojássárga
4-5 dl tej
vaníliás cukor
olaj a sütéshez
3 dl langyos tejjel, élesztővel, egy kanál cukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk.
A tojássárgáját a többi porcukorral elkavarjuk, és a kovászhoz adjuk. Keverés közben a langyos vajat, a maradék lisztet és annyi tejet adunk hozzá - amibe feloldottuk a sót -, hogy kalács sűrűségű legyen.
Fakanállal keverjük vagy géppel dagasztjuk.
A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
Mikor megkelt lisztezett deszkára tesszük és 1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk.
Vizespohár nagyságú formával kiszaggatjuk és kevés lisztes deszkán még fél órát állni hagyjuk.
A fánkot középforró bő olajban sütjük.
Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér az edénybe, mert növekedni fog.
Egyszer forgassuk csak meg.
Kiszedés után vaníliás cukorral meghintjük és melegen tálaljuk.
A lisztet a sütőporral és az 1 csipet sóval, illetve a kakaóval elkeverjük. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, utána a tojás és a vaníliakivonat következik, ma...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótalapot kettévágjuk. A töltelékhez 4,5 dl vizet (a kompót levét is felhasználhatjuk, akkor annyival legyen kevesebb a víz, összes folyadékmennyiség legyen 4,5 dl) a kimago...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű3 dl tej,keményítő,liszt és kakaó összekeverni. a maradék tejet pedig a sóval és a cukorral felforraljuk, majd állandó keverés mellett hozzáöntjük a lisztes, tejes keveréket és sűr...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézÖsszekever, tetejére felkockázott alma, fahéj. 200 fokon kb.20 perc.Isteni!!
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű