200 g kovász
3 - 3,5 dl víz
500 g liszt
2 tk só
2 ek burgonyapehely /1 főtt / elhagyható
A kovászt kikeverni langyos vízzel /ha nem süllyed le, úszik jó/.
Hozzá liszt,burgonyapehely ,összekeverni,hogy a liszt nedves legyen.30 - 60 perc kelesztés. Hozzáadni sót és dagasztani. Olajos tálba tenni és duplára keleszteni.
Hajtogatni 30 - 40 percenként, 2 - 4 x. melegbe gyorsabban kel.
Mind a 4 oldalt a tetejére hajtani,megfordítani,hogy a széle alul legyen. Az utolsó hajtogatás után is pihentetni. Formázni.
Lisztezett konyharuhába tenni és pihentetni, 1 - 3 óra,figyelni kell.
Ujjal benyomni ,ha szép lassan jön vissza jó.
Jénaiban sütjük,az edényt is spriccelni. 220 fok kb 50 perc.
Vasedényben sütésnél az edényt felmelegíteni, beleborítani a megkelt kenyeret.220 fok 50 perc.
Tepsiben sütésnél tepsiit is melegíteni és vizes edényt betenni.
230 fok 15 perc, majd 200 fok 20 - 25 perc,vizes edény ki, és még 5 - 10 perc míg szép színt kap.
Spiccelni,ha lisztes nem.
Az öregtésztát egy tálba teszem,ráöntök kb.1 deci langyos vizet beleteszem a cukrot,az olajat és belemorzsolom az élesztőt.Hagyom kb 10 percig pihenni,addig összekeverem a liszteke...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: NehézTegyük az átszitált lisztet a robotgép táljába majd adjuk hozzá a cukrot, a sót és az élesztőt. Keverjük össze a száraz alapanyagokat. Ha ezzel elkészültünk öntsünk hozzá langyos v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverünk kb. 1 evőkanál lisztet, és hagyjuk felfutni. Közben kimérjük az 50 dkg lisztet, majd hozzáadjuk a sót és az olajat...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézÖsszegyúrjuk. kb.15 percig pihenni hadjuk.8 részre szedjük. Kis gömböket formázunk és 15-20percig pihenni hadjuk. Nyújtom majd feltekerem.Tepsibe téve megkenem őket tejjel. Amíg...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes