menu

Családireceptkönyv.hu

437. Hájas tészta egyszerűen, lépésről-lépésre


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1- tészta:
50 dkg tisztított háj ledarálva
1 kg liszt
3 tojás sárgája
4-5 dl tej
3 ek. ecet (10%-os)
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 mk. só

2 - tészta:
40 dkg háj
70 dkg liszt
1 tojás
2 ek tejföl
1 ek 20% ecet
1 kk cukor
1 kk só
2,5 -3 dl víz v. szódavíz




Elkészítés:


1 -es tészta:
A hájat megtisztítani. A szoba hőmérsékletű hájat összegyúrjuk az 1 kg lisztből elvett 15 dekányi liszttel, félretesszük hűvös helyre, de ne a hűtőbe!
A három tojássárgáját, a tejet, ecetet, 85 dkg lisztet, cukrot, sót, élesztőt, dagasztjuk-kelesztjük.
Ha megkelt, finoman átgyúrjuk, és vékony téglalap alakúra nyújtjuk.
Rákenjük a liszttel összegyúrt hájat egyenletes vastagságban, mindenhol fedje a tésztát. Fontos, hogy a kelt tészta és a lisztes háj egyforma hőmérsékletű legyen!
A tésztát bevágjuk, közepe marad,úgy mintha 9 kocka lenne.
Hajtogatjuk.
Először a tészta négy sarkát hajtjuk egymásra, egyiket a másik tetejére.
Aztán a középső tésztadarabokat hajtjuk a kupac tetejére - máris készen van 8 réteg!
Letakarva hagyjuk pihenni 15-20 percig.
A tésztát ezt követően újra kinyújtjuk vékony téglalap alakúra lisztezett munkalapon, ismételten csak bevágjuk a korábbi módon, hajtogatjuk, ahogy az előbb és készen van a 16 rétegű élesztős hajtogatott tészta!
Nyújtsuk ki nem túl vékonyra, kb. 2-3 cm vastagságúra, s vágjuk szét 4 egyforma darabra. Csomagoljuk egyesével folpackba, s tegyük fagyasztóba.
Természetesen a tészta a második hajtogatást és nyújtást követően rögtön felhasználható azon frissiben is .
Ezzel a módszerrel rövid idő alatt 16 rétegű tésztát készíthetünk - amit aztán bármire használhatunk, hisz a tészta alapvetően semleges ízű.
Érdemes nagy mennyiségben nekigyürkőzni, a kész tésztát feldarabolni, s a darabokat fagyasszuk le egyesével.










Trükkök, tippek, praktikák:


2 - es tészta:
A hájat 10 dkg lisztet összedolgozni hidegre tenni.

437. Hájas tészta egyszerűen, lépésről-lépésre

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Sarolta
Szalagos fánk
Szalagos fánk

A lisztet összekeverjük a porcukorral, közepébe mélyedést készítünk, és beleütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, csipet sót, kevés rumot. Lágyab...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Kinder tejszelet házilag (paleo) recept
Kinder tejszelet házilag (paleo) recept

A tojássárgákat alaposan összekeverjük a kakaóporral, a mézzel és 2 evőkanál vízzel. A tojásfehérjéket habbá verjük és hozzákeverjük a kakaós masszához. A sütőhöz tartozó tepsit...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Szilvi
Fordított gyümölcsös torta
Fordított gyümölcsös torta

A tésztához a hozzávalókat összegyúrom, majd hűtőben pihentetem fél órát. Közben a gyümölcsöket meghámozom, kisebb darabokra vágom. A vajat és a cukrot abban a lábosban olvasztom f...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Pöttyöske
Pöttyöske

Elkészítése a kakaós piskótának: A tojások fehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a porcukrot, azzal is verjük egy kicsit, aztán egyenként beletesszük a tojások...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk