3 kg birsalma
2,5 kg cukor
1 citrom leve
A birsalmát jól megmossuk, hibás részeit eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt hámozás nélkül feldaraboljuk, lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Néhányszor megkeverve jó tíz perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. A birsalmapüréhez hozzáadjuk a cukrot (1 kiló gyümölcsvelőhöz 80-90 deka cukrot szokás számítani). A citrom levét ráfacsarjuk, majd kevergetve kb. tíz percig főzzük. Akkor jó, ha tányérra csöppentve a gyümölcs szinte azonnal megkocsonyásodik.
Megnedvesített celofánnal kibélelünk egy közepes magasságú tepsit, és a masszát beleöntjük, elsimítjuk. Celofánnal letakarjuk, nehogy por érje, és 3-4 napig száradni hagyjuk. Amikor megszikkadt, a formától, illetve a celofánról szépen elválik. Ekkor felszeleteljük. Aki szereti, őrölt dióba vagy mandulába forgathatja. Jól záródó fémdobozban tároljuk.
Az epret szétválogatjuk és a 3, 5 kg-nyi nagyobb szemekről leszedjük a zöld csumát és a hibás részeket kivágjuk. A kiválogatott kis szemeket feldolgozásig a hűtőbe félretesszük. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz üvegeket célszerű előző nap kimosni és hagyni megszáradni. A zöldbabot mosás, majd a két végének a levágása után 2-3 cm-es darabokra vagdossuk. Annyi hideg vizet engedünk rá, am...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A megtisztított zöldbabot felaprózzuk, gyengén sós vízben félpuhára főzzük, szűrőkanállal kiszedjük, üvegekbe rakjuk. 2. A bab főzőlevébe ízlés szerint ecetet teszünk, felfo...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz