Valószínűleg nem kelt meg, vagy túlkelt!
ujjpóba
-Ha sütés előtt a megkeltnek vélt tésztát az oldalán ujjaddal finoman megbököd, az gyorsan visszaugrik/visszazár, akkor még keletlen.
-Ha lassan zár vissza a bökéskor keletkezett mélyedés, estleg még kicsi nyoma is marad, akkor jó.
-Abban az estben ha ott marad az ujjad helye, és körülötte még össze is esik a tészta, akkor az már túlkelt. Ilyenkor még újra lehet formázni.
-Ha bemetszéskor szépen, egyenletes tempóban szétnyílik, akkor jó a kelesztés, ha hírten nyílik szét, akkor még keletlen.
-Ha húzza a penge, nem nyílik szét, sőt össze is esik, akkor szintén túlkelt.
Egy dl langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk. A sót hozzá keverjük, majd a többi hozzávalóval könnyű tésztát gyúrunk. Lisztezett munkalapon...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA tejet a cukorral megmelegítjük langyosra, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet, a sót, az olajat és a kefírt tálba tesszük, és összegyúrjuk az élesztős tejjel. Az össz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA tej felét meglangyosítjuk, beletesszünk 1 ek. kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt, összedolgozzuk a liszttel elkevert sütőporral, a tojások sárgájával, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejfölt, 1 db tojást, a puha vajat dagasztógépbe tesszük, majd hozzáadjuk a lisztet, kb 100 g reszelt sajtot, az élesztőt, sót. Elindítjuk a dagasztást, majd kelni hagyjuk egy n...
Elkészítési idő: 2-2,5 óra Nehézség: Könnyű