- 50 dkg liszt
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1,2 dl joghurt
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 5 ek olaj
töltelék
- 8 dkg vaj
- 1 tk só
- 10 dkg sajt
kenés 1 tojássárga + víz
A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 tk cukrot és lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba tesszük. A közepébe egy kis lyukat csinálunk és a tojást beleütjük, ráöntjük a felfutott élesztőt majd a joghurttal és olajjal együtt egy jól formázható,rugalmas tésztát gyúrunk.
Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A vajat a sóval kikeverjük.
Ezután a már duplájára kelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és 4 egyforma darabba vágjuk.
Egy tésztadarabot vékony kör alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a sós vaj felével és megszórjuk a reszelt sajt felével.
Beborítjuk egy másik kinyújtott lappal majd egy kicsit még átnyomjuk sodrófával, épp hogy kissé összeragadjon és 16 cikkre vágjuk.
Egyesével kifli alakúra feltekerjük őket és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
A másik két tésztadarabbal is ugyanígy járunk el.
Hagyjuk ismét kelni 30 percet, majd tetejüket lekenjük a tojássárgával.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
szebb: tortaformába körbe rakni
Az élesztőt 1/2 bögre langyos vízbe+ cukor felfuttatjuk. A megkelt élesztőt a korpával kevert liszthez öntjük, sózzuk, belerakjuk a vajat, a répát, a tojást. A tésztát – fokozatosa...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt - felfuttatjuk (kb. 10 perc). A liszteket leszitáljuk: a teljes kiőrlésű liszt rostjai a szitában maradnak, ezt h...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű18 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, 2 kockacukorból, 2 deci tejből kovászt keverünk. Mikor megkelt, hozzáadunk 18 dkg – diónyi vajjal, csipet sóval jól eldolgozott – liszt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Halmozzunk kb. fél evőkanálnyi adagokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe és szórjuk meg reszelt sajttal. 220 fokos sütőben süssük addig,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű