menu

Családireceptkönyv.hu

614.Somlói torta


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 db 24 cm-es tortához:

Diógrillázs:
200 g dióbél
100 g cukor

Diós tészta:
4 db tojás
50 g cukor
20 g finomliszt
110 g diógrillázs
30 g durvára vágott dió

Tejcsokoládé mousse:
170 g tejcsokoládé
1,5 dl habtejszín
3 db tojássárgája
40 g cukor
5 cl rum aroma
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve

Narancszselé:
2,5 dl frissen facsart narancslé
50 g cukor
4 db lapzselatin

Fehércsokoládé mousse:
170 g fehércsokoládé
1,5 dl habtejszín
3 db tojássárgája
40 g cukor
2 tk vanília aroma
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve

Csokoládé glazúr:
100 g tejcsokoládé
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin

Díszítés:
1-2 evőkanál baracklekvár
a megmaradt diógrillázs durvára darálva
1,5 dl habtejszín, habbá verve
csokoládé díszek

Elkészítés:


Elkészítés:
Első körben a grillázst készítjük el. A cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a diót, összekeverjük, majd sütőpapírra kiöntjük és kihűtjük.
A tésztához késes aprítóban ledarálunk 110 g-ot a kihűlt grillázsból és elkeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kikavarjuk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a liszt és grillázs keverékét, valamint a felvert fehérjét.
A masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm-es csatos tortaformába öntjük és megszórjuk a durvára vágott dióval. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Ha a tészta kihűlt, elkészítjük a tejcsokis mousset. A 1,5 dl tejszínbe tördeljük a tejcsokit. A tojássárgákat kikavarjuk a cukorral és a rummal. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
Alacsony lángon felolvasztjuk a csokit a tejszínben, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatint. Lassan, folytonos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk és addig keverjük míg a cukor fel nem olvad.
Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a lágy habbá vert tejszínnel.
A piskótánkat forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a mousset a tésztára öntjük. Ügyeljünk rá, hogy egyenletesen terüljön és megfelelően kiérjen a tortakarika széléhez, hogy a következő lépésnél a narancszselé véletlenül sem tudjon lefolyni. Ha szükséges használjunk kis méretű hajlított kenőkést. Hűtőbe tesszük dermedni, kb. 1 órára.
Közben a narancszseléhez kifacsarunk 2,5 dl narancslevet. Hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverünk benne 4 db, hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint.
Kihűtjük, de még mielőtt elkezdene behúzni, ráöntjük a kidermedt csokoládé moussera. Ismét hűtés következik, amíg teljesen meg nem dermed.
A fehércsoki moussehoz a tojássárgákat kikavarjuk a cukorral és a vanília aromával. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Alacsony lángon felolvasztjuk a fehércsokit 1,5 dl tejszínben, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatint. Lassan, folytonos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk és addig keverjük míg a cukor fel nem olvad.
Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a lágy habbá vert tejszínnel. A kidermedt zselére öntjük és visszatesszük legalább 1-2 órára dermedni a hűtőbe.
Ha a mousse kidermedt, elkészítjük a glazúrt. Ehhez a tejcsokit a tejszínben felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a mousse-ra öntjük. Legalább 3 óra hűtés következik.
Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük a lekvárral és a durvára vágott grillázzsal panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. csokoládé díszekkel dekoráljuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Koldus torta
Koldus torta

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, annyi tejjel, hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk. 6 gáztepsi méretű lapot sütünk belőle 180 fokos sütőben. A krémhez a kristálycukrot kis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vörösbársony Torta
Vörösbársony Torta

Krém: - 3 doboz Mascarpone , 0,5 l tejszín , 6-7 lap zselatin , vaníliacukor, ízlés szerint még cukor A tejszínt felverjük majd fokozatosan a mascarponéval mixeljük össze A zs...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Joghurtos gyümölcstorta
Joghurtos gyümölcstorta

Hozzávalók: 6 dl natúr joghurt, 15 dkg cukor, 20 gr zselatin, 5 dl tejszín, 50 dkg tetszőleges gyümölcs. Elkészítése: A joghurtot, cukrot, zselatint, alaposan elkever...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Timi torta
Timi torta

A piskóta elkészítése nálam: 4 tojást és 4 evőkanál kristálycukrot egy keverőtálban együtt habosra verek a kézi mixerrel. Akkor jó, ha már az ujjunkat beledugva nem cseppen vissz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk