Este.Kovász készítés./öregtészta/
200 g liszt
10 g élesztő
2 dl víz
Reggel:
300 g liszt /ebből 200 g lehet más, pl. rozs /
10 g élesztő
3 kk. só
1 kicsi főtt burgonya /vagy 2 k.burgonyapehely/
1 ek. sikér /elhagyható/
kb.1 dl víz
20 g olvasztott margarin
Dagasztani,ha összeállt bele a margarin. 30 perc pihenés után átgyúrni.1-másfél órát keleszteni duplájára.Formázni ,hajtogatni /jobbról,balról középre,felül-alul háromszögbe / és feltekerni.Jénaiba sütőpapír és bele a kenyér, rá a tető. 1-másfél óra pihen.Közben sütőt bekapcsolni 220 fokra melegíteni,ha megkelt bevágni.A jénai tetejét és a kenyeret lespiccelni vízzel.Be a sütőbe 45 percre, tetővel./alsó-felső sütés,200 fokon /.Majd tető nélkül kb.még 15 percig sütni.Kivenni spiccelni és rácson hűteni.
A langyos vízben keverd el az élesztőt. Mérj ki 300 g lisztet egy tálban, majd add hozzá az élesztős vizet, fakanállal dolgozd össze. A liszt maradék részét keverd össze a sóval, é...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt és a cukrot a langyos víz felével elkeverjük, 2-3 percig békén hagyjuk. A lisztet és a sót az ujjainkkal alaposan eldolgozzuk, egy mélyedést készítünk, amibe az éles...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűaz összes hozzávalót belettem a keverőtálba, a lengag kivételével, géppel kb 10 percig dagasztottam, majd jött bele a lenmag, beledagasztottam , áttettem egy enyhén lisztezett más...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. 1,5 dl langyos vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt. 2. A liszttel, a tejföllel, a sóval, az olajjal és az élesztős vízzel tésztát dagasztunk. 3. Ha túl keménynek ér...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz