érett birsalma,
forró víz,
1 kg anyagra
80 deka cukrot számítunk.
A szép érett birsalmákat negyedekbe vágunk, magházuktól megtisztítjuk, héjukkal együtt forró vízben puhára főzzük, szűrőkanállal kiszedjük és szitán áttörjük. Az áttört gyümölcsöt lemérjük és 1 kg anyagra 80 deka cukrot számítunk.
Az áttört gyümölcsöt széles lábasban addig főzzük, amíg olyan sűrű lesz, hogy kavarás közben a lábas alját láthatjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és gyors tűznél, állandó kavarás mellett 10-15 percig főzzük, amíg hideg porcelántányérba cseppentve a teteje hamarosan bebőrösödik.
Tetszés szerinti formába öntjük, ami lehet puding-, őzgerincforma. Másnap zsírpapírra kiborítjuk és száraz helyen tartjuk 2-3 hétig, amíg a külseje egészen megszikkad.
A körtéket folyó víz alatt öblítsd le, majd pucold meg, vágd négybe és távolítsd el a magházat is. A megtisztított gyümölcsöt azonnal tedd citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. Az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMossuk meg jól az őszibarackokat, ha módunkban áll nektarint vásároljunk. Vágjuk kétfelé, vegyük ki a magját, majd aprítsuk egy centis darabokra. Egy nagy lábasban forrósítsuk fel...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes.mindent frissen a kertből szedtem...4 sárgarépa ...1 zeller levelestől. ..3 petrezselyem ennek is pár levele...1 karalábé...2 paprika... 2 hagyma...2 cikk fokhagyma...lestyán levé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almákat mossuk meg, hámozzuk, magozzuk ki, és vágjuk fel egyenlő darabokra. Tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és lassú tűzön, lefedve addig főzzük, míg m...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű