500 g liszt
20 g friss élesztő
250 g zsír/margarin
200 g reszelt sajt
csipetnyi cukor
100 ml langyos tej
1 db tojás a kenéshez
só
(1 tk pirospaprika őrlemény
1 kk őrölt köménymag) aki fűszeresen szereti
Langyos tejben elmorzsoljuk a friss élesztőt,
1 ek liszt és csipetnyi cukor kíséretében
megvárjuk amíg jól felhabzik.
Átszitált lisztben elmorzsoljuk a
zsiradékot és a reszelt sajt felét, sózzuk,
majd a megérlelt "kovásszal" együtt alaposan
átgyúrjuk. Meleg helyen,letakarva, duplájára
kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi
vastag téglalap alakot nyújtunk és éles késsel
tanglit(téglalapot)szelünk belőle.
Felvert tojással lekenjük, az összekevert fűszereket
rászórjuk, majd a reszelt sajt másik felével
meghintjük. Sütőt előmelegítjük 200 °C-ra,
ahol is 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sok zsiradék miatt, tésztája másnapra
is finom puha marad, nem szárad ki!
A hagyományos módon lecsót készítünk, zsírjától lecsurgatjuk. A szokásosnál egy kicsit sűrűbb palacsintamasszát eldolgozzuk a lecsóval. A palacsintákat kisütjük és lepényszerűen t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLangyosítsuk meg a tejet. Keverjük el benne a fruktózt és morzsoljuk bele az élesztőt. Langyos helyen hagyjuk felfutni. Addig szitáljuk egy tálba a lisztet, keverjük el a sóval, ad...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat dagasztjuk mint a kelt tésztát. Mikor meg kelt a tészta sodró deszkán 4 fele osztom, átgyúrom és hagyom 15-20 percig kelni. Mikor meg keltek a tészták elsodrom hossz...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: Könnyű