menu

Családireceptkönyv.hu

Almáspite fagyival


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 5-6 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


5-6 db alma hámozva, vékonyra gyalulva
1 tk. fahéj
2-3 ek. citromlé
+
2 tojásfehérje
10 dkg puha kókuszolaj
8 dkg erythritol
18 dkg darált mandula
8 dkg nyílgyökérpor

A vanília fagyi hozzávalói:
4 tojás sárgája
10 dkg erythrirol (porrá őrölve)
5 dl mandulatej (más tej is jó)
2 ek. kókuszolaj
1 vanília rúd magjai
2 lap zselatin

Elkészítés:


A mandulatejet tedd fel forralni, tedd bele a vanília magokat és az üres vanília rudat is. Amikor a tej felforrt, vedd le a tűzhelyről, keverd hozzá a kókuszvajat és hagyd állni negyed órát. A tojások sárgáját keverd habosra az édesítővel 3-4 percig, amíg kifehéredik és habos, krémes állaga nem lesz. Az üres vaníliarudat dobd ki a tejből, majd folytonos keverés közben lassú sugárban öntsd a krémes tojássárgához. Egy vastagfalú fazékba öntsd át és nagyon lassú tűzön folytonos keverés közben főzd sűrű krémmé, ez kb. 10 perc. Forralni nem szabad, mert kicsapódik a tojássárga és csomós lesz. Ha ez mégis megtörténik, akkor egy sűrű szitán át kell paszírozni a krémet, újra sima lesz. A zselatin lapokat áztasd kevés hideg vízbe 5 percre, majd pár kanál forró vízben old fel és keverd a forró vaníliás krémhez. A krém nem lesz annyira sűrű, mintha zsíros tejszínnel készült volna, de a zselatintól jobb állaga lesz a fagyinak. A vaníliás krémet hűtsd ki, akár előző nap is elkészítheted. Öntsd fagyigépbe és kb 20-30 perc alatt kész is van a fagyi, a gépedtől függ. A pitéhez az almákat hámozd meg, vágd negyedekbe, szedd ki a magházat és gyaluld le vékonyra. Én a robotgép szeletelőjét használtam hozzá, így tényleg pillanatokalatt készen volt. Keverd el a citromlével és a fahéjjal, édesítőt én nem adtam az almához. Terítsd az almát egy 30x20 centis jénai tálba vagy hasonló tepsibe, nem olajoztam a formát, elég sok zsíradék van a tésztában. A tésztaréteghez minden hozzávalót vegyíts el, keverd jól össze. Kanalazd az alma tetejére, a kanállal simítsd el a tetejét, a massza kicsit ragacsos, ha nehezen megy a szétterítés, nedvesítsd meg a kanalat. Előmelegített 180 fokos sütőben 25 percig süsd, én az utolsó 5 percre rákapcsoltam a felső grillt, így jó ropogós lett a teteje. Ha nincs ilyen funkció a sütődön, akkor próbáld meg a végén picit magasabb hőmérsékleten sütni, de ne túl sokáig, figyelj, nehogy megégjen. Langyosan vágd kockára és tálald a friss vanília fagyival.

Trükkök, tippek, praktikák:


Trollanyu

Almáspite fagyival

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Hamis krémtúrós
Hamis krémtúrós

A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, összegyúrjuk, majd 20 percre hűtőbe tesszük. A krémhez a fél liter tejet, cuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Baklava
Baklava

1. A töltelékhez való diót és mogyorót durvára aprítjuk, majd hozzákeverjük a xilitet és a fahéjat. 2. Elkészítjük a szirupot a hozzávalók összefőzésével. 3. A vajat felmelegítjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Citromos álom
Citromos álom

Felverjük a habtejszínt jó keményre. Egy másik tálban összekeverjük a tejfölt, a citrom héját és levét valamint a porcukrot, majd az így kapott krémet összeforgatjuk a tejszínhabb...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kokostar
Kokostar

A tészta száraz hozzávalóit (liszt, sütőpor, kakaópor, só, porcukor, vaníliás cukor, narancshéj) egy tálba szitáljuk, majd belemorzsoljuk a vajat. A tojás sárgája hozzáadása után a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk