Hozzávalók a pite tésztájához:
20 dkg darát dió
10 dkg kókuszliszt
10 dkg lágy kókuszzsír
5 tojás
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
8 db közepes alma, héjastól reszelve vagy aprítva
8 dkg eritrit
1 ek. őrölt fahéj
1tk. őrölt szegfűszeg
1 kk. vaníliaőrlemény
1 bio citrom reszelt héja
A tészta A hozzávalóit egy tálba tesszük és összegyúrjuk. Ha szükséges a gyúrás során,mert túl ragadós a tészta, közben finoman, kevés kókuszliszttel még megszórhatjuk és gyúrjuk. A tésztát két egyenlő részre vágjuk, majd mindkét részt sütőtepsi nagyságúra, kb 0,5 cm vékonyra nyújtsuk ki két sütőpapír között, hogy ne ragadjon le és rá a sodrófánkra.
(Azért nem írok most pontos tepsiméretet, mert bármilyen méretűben süthetjük, attól függően, hogy a vékony vagy a vastagabb tésztájú almás pitét preferáljuk jobban. Ezt döntsük el magunk! ;) Mi a vékony tésztásra voksolunk, ezért írtam sütőtepsi méretet és 0,5 cm vastagságot.)
Ha ezzel elkészültünk, a tészták pihenjenek. Következik a töltelék összeállítása.
A töltelék hozzávalóit egy edénybe tesszük, alaposan összeforgatjuk, majd 15 percre feltesszük főzni. Sűrűn keverjük meg, bár nem áll fenn a veszély, hogy odakap, mert elég a nedvességtartalma van. Hagyjuk, hogy ezalatt az idő alatt elillanjon belőle a felesleges nedvesség és összerottyanjanak az ízek.
Ha elkészültünk a töltelékkel, akkor az egyik tésztánkat a sütőpapíron hagyva a tepsibe helyezzük. Egyenletesen eloszlatjuk rajt a tölteléket, majd a másik kinyújtott tésztával fedjük a tetejét. Az almás pite sütés hagyományaihoz híven egy villa segítségével megszurkáljuk a felső tésztánk tetejét és egy felvert tojással megkenjük.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük a piténket. Ha elkészült, megvárjuk, míg langyosra hűl, kockákra vágjuk, majd porrá őrölt eritritet szitálunk a tetejére.
Paleotthon
Tészta : A cukrot a tojásokkal habosra keverjük, majd hozzákeverjük az olajat, ezután a lisztet,kakaóport,aromákat, sütőport, végül a tejet.tepsibe kb. 20.25 percig sütjük. Tejber...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA banánt villával összetörjük, hozzáadjuk a zabpehelylisztet, a vizet, a tojást és a vaníliakivonatot, alaposan elkeverjük. Egy teflonserpenyőt zsiradék nélkül felforrósítunk, kis...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA teszta hozzavaloit osszegyurom, es a hutobe teszem. Elkeszitem a tolteleket : A tojássárgákat és a cukrot jol kikeverem. Hozzáadom a tejfölt, összekeverem. Utána jöhet bele a...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: Közepes1. A vajat, a tejet és a cukrot összemelegítjük, addig míg a vaj és a cukor fel nem olvad. Én mikróban csináltam. 2. Ezután hozzákeverjük a kakaóport és a rumaromát, majd a meggye...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű