Vajas tészta alaprecept
400 g liszt
200 g rétes liszt
10 g só
20 g cukor
240 g hideg víz
1 dl olaj
1 egész tojás
400 g vaj
1 kiskanál ecet
Az elkészítés a vajas tészta receptnél, viszont az első két hajtás után elég 10-20 percet pihentetni, majd jöhet a másik két hajtás, és már fel is használhatják.
A legegyszerűbb édesség leveles tésztából a pálmalevél, amihez a tésztát porcukron nyújtom ki.Megszórom a tészta felületét is porcukorral.Mindkét feléről elkezdem feltekerni.Amíg középen találkoznakEzután éles késsel félcentis darabokat vágok belőle, és 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm. Márthatják csokoládéba vagy feltekerés előtt megszórhatják fűszerekkel (kardamom, fahéj, vaníliás cukor), de sósan is készülhet például sajttal, spenóttal, medvehagymával összetekerve.
Búrkifli
búrkiflihez kétféle bejglitölteléket használtunk, mivel ezeket tömören a tésztába lehet csomagolni, így kialakítva a tökéletes tészta-töltelék arányt, ami esszenciális a búrkiflinél.A töltelék felét csíkban egyenletesen a tésztára simítom.Nagyjából 10-12 centi széles csíkot vágok a tésztából.Óvatosan, de szorosan feltekerem.Négy egyenlő részre vágom a hengert.És formás kis kifliket alakítok belőlük.A kifliket tojással lekenem, hogy szép fényesek legyenek, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt sütöm készre. A tésztát hasonló technikával megtölthetik gesztenyével, lekvárral vagy akár sós töltelékekkel is.
Mivel a túlkelés veszélye nem fenyeget, a fagyasztás egyáltalán nem károsítja a tésztát. A hajtogatott vajas tésztát egészben vagy már betöltve, megformázva fagyaszthatják, így reggelire 40 percen belül süthetnek búrkiflit vagy pálmalevelet a kávéhoz. Ha előző este hűtőbe teszik a még fagyott kifliket, akkor reggel már csak a 20 perces sütés van hátra, ami egy korrekt nagymamai teljesítmény.
Búrkifli töltelékje az egyéb ételeknél található
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd duplájára kelesztjük. Előmelegített sütőben 210-220 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézHozzávalókat összedagasztom, majd duplájára kelesztem. 10 részre osztom, egyenként kisodrom és feltekerem. tepsibe rakom, lekenem tojással, reszelt sajttal megszórom. majd újra kel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kisebb edénybe öntsd 5 dl vizet, tegyél bele 2 kk sót és 1 ek maragint, és forrald fel. Amikor felforrt, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Miután kihűlt, keverj hozzá 1 zacsk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverjük el langyos vízben a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és egy erősebb spatulával, vagy fakanál nyelével keverjük össze. Szitáljuk össze a liszteket, keverjük bele a só...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű