Hozzávalók:
30 g élesztő
2,5 dl tej
500 g liszt
60 g cukor
1 tk só
250 g puha vaj
Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom, majd a liszttel, cukorral és a sóval tésztát dagasztok belőle. 20 percet hagyom kelni, addig a vajat kinyútom 2 sütőpapír között, körülbelül 20x40 centisre, majd a fagyasztóba teszem. Kinyújtom a tésztát (kb. 25x45 centire), majd ráteszem a dermedt vajat. Most jön a hajtogatás: a kinyújtott tésztát hajtogatom úgy, mintha hivatalos levelet hajtanék. Először az 1/3-ad részét hajtom, majd ezt ráfordítom a tészta többi részére. Ujjnyomokkal jelzem a hajtások számát, hagyom pihenni 15-20 percet hűvös helyen.
Ezután kinyújtom újra fél-egy centiméter vastagra és megismétlem a hajtogatást. Újabb 15 percet pihentetem, most már két ujjnyommal. Ezt még egyszer megismétlem, így kapok háromszorosan hajtogatott tésztát
Újra pihentetem legalább 20 percig, majd kinyújtom fél centi vékonyra. Háromszögeket vágok belőle, majd a csúcsa felé haladva feltekerem. Tojássárgájával megkenem a croissant-okat, 220 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsin 15 perc alatt készülnek el. Reggelire, kávé mellé, sonkásan, bárhogy nagyon jó.
A liszteket a tálba mértem, hozzá a sikért és a sót, majd a kezecskémmel kevertem, kevertem (mindig az óramutató járásával megegyezően teszem :) amíg szellős lett. Minél több le...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KözepesA tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes1 óra alatt a duplájára kelt. Kissé lisztezett felületre borítjuk, és szétdaraboljuk. Nálam 11 dkg-os gombócokra sikerültek, de mint később kiderült, lehettek volna sokkal kisebbek...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű