6 tojás fehérje
15 dkg porcukor
15 dkg liszt
2 db citrom leve és reszelt héja
1 kis maréknyi aszalt vörös áfonya (opcionális)
1 kk szódabikarbóna
csipetnyi só
Tetejére:
50 g étcsokoládé
1 ek olaj
A fehérjét verjük közepes keménységű habbá, majd kis adagokban tegyük hozzá a cukrot. Tovább mixelve fényesre dolgozzuk és hozzáadagoljuk a citromlevet és reszelt héját. A lisztet keverjük el a szódabikarbónával és a felaprított vörös áfonyával, majd ezt óvatosan forgassuk bele citromos masszánkba.
Öntsük sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába és kb 25 perc sütés után tűpróbával nézzük meg átsült-e a süteményünk. Rácsra téve hűtjük, majd olvasztott csokival locsoljuk tetejét.
A csoki dermedése után recés késsel szépen szelhető :)
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és kézzel eldolgozzuk. Fontos, hogy a vaj hideg legyen. A tésztát egy liszttel beszórt nyújtódeszkára tesszük, és egy cipót formázunk belőle....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLemérünk 1/2 kg lisztet. Elveszünk belőle 3 evőkanállal, és két evőkanál olvasztott vajjal, vagy olajjal, 1 egész tojással, 3 evőkanál cukorral, 20 g élesztővel és egy bögre tejjel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csokoládét törjük kockákra, majd tegyük mikrózható tálba. Toljuk a mikróba 20 másodpercre, keverjük át, tegyük vissza még 20 másodpercre, míg megolvad. A puha vajat keverjük sim...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA töltelékhez a tejet felforralom a cukorral, beleöntöm a darával elkevert mákot, és sűrű pépet készítek belőle. Ha kihűlt, hozzáadom a mazsolát és a citromhéjat. Az almákat meghám...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű