menu

Családireceptkönyv.hu

Madártej


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1,5 l tej
4 tojás
1 vanília kikapart belseje (vagy 4 vaníliáscukor)
5 evőkanál barnacukor
egy csipet só

___________________________________________________

2 l tej
8 tojás
1 rúd vanília kikapart magja
8-10 kanál porcukor
4-5 evőkanál liszt
1 kávéskanálnyi vaj az edény falának kikenéséhez

Elkészítés:


A tejet a vaníliával vagy vaníliáscukorral alacsony lángra felteszem főni, belekanalazom a cukrot is, majd elkezdem melegíteni. Eközben egy másik lehetőleg nagy edényben (én egy magasabb falú teflonserpenyőt használok) kb. 3 ujjnyi vizet elkezdek forralni.

Amíg a tej melegszik és a víz felforr, addig a tojásokat szétválasztom. A sárgája a vaníliás tejbe megy majd, a fehérjét pedig egy csipet só segítségével robotgéppel keményre verem.

Ha a tej elkezd gőzölögni, de még nem forr, belerakom a tojások sárgáját és habverővel kevergetem, ameddig krémet nem kapok. Én jobban szeretem folyósabbra, mert így másnaposan sem lesz kemény, puding állaga.

Ha a víz felforrt, evőkanál segítségével beleszaggatom a felvert fehérjét, kb. 30 másodpercig főzöm az egyik, majd másik oldalán, utána pedig tálcára téve kihűtöm.

Imádom a végén a krém tetejére pakolni a könnyű kis felhőket.

____________________________________________________

Egy szélesebb szájú edény falát kivajazzuk, hogy a tej ne ragadjon le benne. Miközben forraljuk a tejet a vaníliával, a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével felverjük. Amikor felforr a tej, a habot kanállal beleszaggatjuk-egyszerre csak keveset kezdjünk el főzni. Amikor a habfelhők feljönnek a tej felszínére, szűrőlapáttal óvatosan megfordítjuk, és ha újból felbukkan, kiemeljük őket. Mindezt addig folytatjuk, amíg az összes habot el nem készítettük. A meleg tejből kiveszünk 3 dl-t, és a tojások sárgájával, valamint a liszttel csomómentesre keverjük, majd a masszát folyamatos keverés mellett lassan visszacsurgatjuk a tejbe, és ezzel lassan besűrítjük. Addig főzzük, amíg elérjük a számunkra kívánatos krémes állagot. Amikor ez megtörtént, a cukor másik felét is a madártejhez adjuk, levesszük a tűzről, hőálló tálba öntjük, és a tetején eloszlatjuk a habpamacsokat. Néhány óra alatt jól lehűtjük és csinos tálkákba rendezve tálaljuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Krisztina
Mákos zserbó
Mákos zserbó

Tésztát gyúrunk, három lapot nyújtunk belőle. Megkenjük lekvárral, és mákos krémmel töltjük. Megsütjük, majd a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk 2 evőkanál étolajjal. Kenőtoll...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Csikos kalács kelt
Csikos kalács kelt

Elkészítése: 1. Az élesztőt egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd lágy tésztát dagasztunk belőle a többi hozzávalóval. 2. A tésztát kettévesszük. A kakaó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Reform Lenmaglisztes Tepertős Pogácsa és Papucs
Reform Lenmaglisztes Tepertős Pogácsa és Papucs

A tésztához a hozzávalókat a tepertő kivételével összedolgozzuk,majd meleg helyen kb 60-70 percig kelesztjük.Közben a tepertőt beízesítjük a sóval és a feketeborssal. A tésztát ha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Sportszelet
Sportszelet

Összegyúrjuk a tésztát annyi tejjel, hogy jól nyújtható legyen, majd 4 részre osztjuk és 30×30 cm-es ,sütőpapírral bélelt tepsiben a lapokat megsütjük. A tejben elkeverjük a lis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk