Kovász:
* 40 dkg kenyérliszt (BL80) vagy búzaliszt
* 1 dkg élszető
* 4dl víz
Tészta:
* előre elkészített kovász
* 60 dkg kenyérliszt (BL80) vagy búzaliszt
* 0,5 dl olaj
* 2dkg élesztő
* 2 dkg só
* 2 dl víz
A kovász hozzávalóit összekeverjük (galuska állagúnak kell lennie) , lefedjük majd minimum 5 órán át pihenni hagyjuk. Legjobb ha egész éjszaka pihen.
A letelt idő után hozzáadjuk a többi hozzávalót,dagasztjuk, majd 40 percig pihentetjük, újradagasztjuk és ismét 40 percig pihentetjük.
A sütőt 250 fokra hevítjük kb 10 perc, forró, zubogó vizzel teli lábast teszünk a sütő aljába.
Közben megformázzuk a kenyeret.Jól bevizezzük. Alufóliával lefedjük, majd 40 percig sütjük. Kitakarva még 10 percig pirítjuk.
Formázás: téglalap alakúra széthúzzuk a tésztát, balról, jobbról behajtjuk, majd a végekből háromszöget formázzunk és feltekerjük. Minden tekerésnél lenyomkodjuk.
A burgonyát puhára főzzük, összetörjük. A lisztet elkeverjük a sóval. Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A főtt burgonyát, a lisztet összekeverjük, hozzáöntjük az é...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűMérjük ki egy edénybe (a liszt kivételével) a hozzávalókat, kézi habverővel jól keverjük el, majd adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk össze. Pihentessük 10 percig. Addig béleljü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűBesamel A vajat megolvasztjuk, majd rászórjuk a lisztet, és gyorsan összekeverjük. Ehhez öntjük kis adagokban a meleg tejet. A lényeg, hogy mindig keverjük el az egészet, aztán ut...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben. Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű