5 dl tej
3 egész szegfűszeg
2 teáskanál vaníliakivonat
2 teáskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt kardamom
6 tojássárgája
20 dkg cukor
2,5 dl rum
2,5 dl tejszín
a tetejére: 1 csipet őrölt szerecsendió és fahéj (elhagyható)
A tejet kis lángon langyosra melegítjük a fűszerekkel és egy teáskanál vaníliakivonattal. A tojássárgákat a cukorral habosra verjük, majd lassan, apránként hozzákeverjük a langyos, fűszeres tejet. Közepes lángon három-öt perc alatt besűrítjük, figyelve arra, hogy a keverék ne forrjon. Hűlni hagyjuk, majd kiszedjük belőle a fűszerdarabokat. Hozzákeverjük a rumot, a tejszínt, a maradék vaníliát, és egy éjszakán át hűtjük. Tálaláskor megszórhatjuk szerecsendióval és fahéjjal.
Tipp: habsipkával is kínálhatjuk. A kész likőr hűtőben néhány hétig eltartható.
A cappucino port elkeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Folyamatosan adagolva hozzá a tejszínt csomómentesre keverjük. Lassú tűzön kissé felmelegítjük (nem kell forral...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA nagy mangó felét meghámozzuk (azért írom, hogy nagy, mert valahol kicsiket árulnak...), összedaraboljuk (inkább lenyestem...). Az almának csak a magházát szedjük ki, a héja mara...
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat és a pezsgőspoharat előre behűtjük. Szervírozáskor a likőrt kimérjük a pohárba, majd óvatosan felöntjük az almaborral.
Elkészítési idő: 2 perc Nehézség: KönnyűA murvaleveleitől és szárától megfosztott, leöblített hársfavirágot tegyünk egy nagy befőttesüvegbe.Öntsünk rá 1 liter vodkát, és tegyük rá a fedelét. Folyamatosan változik majd...
Elkészítési idő: 6 hónap Nehézség: Könnyű