1 kisebb fej karfiol
1 közepes vöröshagyma
1/3 dl olaj
2 krumpli
3-4 szárzeller
20 dkg sonka
2 dl tejszín
10 dkg cheddar sajt (elhagyható)
2 evőkanál étkezési keményítő
só, bors
ételízesítő, petrezselyemzöld
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük és apró darabokra vágjuk. A krumplit meghámozzuk és kis kockákra vágjuk, a zellerszárakat vékonyra szeleteljük. A hagymát egy lábosban üvegesre pirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a karfiolt és krumplit, néhány percig kavargatva dinszteljük, majd felöntjük annyi forró vízzel, amennyi jól ellepi a zöldségeket. Hozzáadjuk a zellert és tetszés szerint adunk hozzá ételízesítőt. Lefedjük és alacsony hőfokon főzzük 5-10 percig, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott sonkát. Ezután tovább főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Botmixer vagy krumplitörő segítségével félig pürésítjük a levest.
A keményítőt egy edényben csomómentesre keverjük 3-4 evőkanál hideg vízzel, lassanként hozzáadjuk a tejszínt, majd hozzáöntjük a leveshez és folytonosan kavargatva addig főzzük, amíg rotyogni nem kezd. Ekkor levesszük a tűzről, megkóstoljuk és ha szükséges, utánaízesítünk sóval, őrölt borssal.
Tálalás előtt belekeverjük a reszelt sajtot, és apróra vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.
Tipp: ha nem kapunk szárzellert, főzzünk helyette 1-2 zöldpaprikát a levesbe.
A fehérrépát és a sárgarépát felkarikázzuk és egy felhevített lábasban olajon elkezdjük kicsit pirítani. Egy gerezd fokhagymát apróra vágunk és azt is rászórjuk. Ezután jöhet a f...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA hagymát, petrezselymet, fokhagymát apróra, a céklát, édesburgonyát (héj nélkül), sárgarépát, sütőtököt, gombát 1,5 cm-esre daraboljuk. A paradicsomok héját lehúzzuk, felaprítjuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagy fazékba rakjuk bele a csontokat. Adjuk hozzá a hagymákat félbevágva, amit csak megmostunk, és a gyökérrésznél jól megsikáltunk kefével. A répákat szintén mossuk meg, n...
Elkészítési idő: 260 perc Nehézség: Könnyű1. A sárgarépát megtisztítjuk, és apróbb darabokra vágjuk. 2. Egy kisebb fazékban olajat forrósítunk, megfuttatjuk rajta a sárgarépát, hozzáadjuk a zöldborsót és felengedjük kb....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű