A leveshez
1 nagy fej karfiol (szárak nélkül, felaprítva)
1 közepes db burgonya (meghámozva, apróra kockázva)
0.5 közepes db vöröshagyma (apróra vágva)
15 g vaj
1 ek olívaolaj
1 l csirke alaplé (vagy zöldség alaplé)
500 ml tej (zsíros)
100 ml főzőtejszín (48-50 %-os)
só ízlés szerint (tengeri)
bors ízlés szerint (frissen őrölt fekete)
A tetejére
10 dkg kruton (vagy pirított zsemlekocka)
1 ek petrezselyem (apróra vágva)
A karfiolt, a burgonyát és a hagymát a vajjal és az olajjal együtt egy lábasba tesszük és kis lángon sistergésig melegítjük. Ezután lefedjük és 10 percig pároljuk (színt ne kapjon).
Felöntjük az alaplével, felforraljuk majd hozzáöntjük a tejet is, és kis lángon újra felforraljuk. Ízlés szerint sózzuk, majd 10-15 percig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
Hozzáöntjük a tejszín felét, összeturmixoljuk, majd apró lyukú szűrőn átpasszírozzuk.
Hozzáadjuk a maradék tejszínt is, újra felforraljuk, levesestányérba szedjük, majd pirított apró kenyérkockákkal és zöldség zölddel díszítjük.
A gyökérzöldségeket és a fokhagymát hámozzuk meg és reszeljük le. Egy lábasba tegyünk kevés növényi olajat, és kevergetve pirítsuk meg őket. Mikor kicsit megpirultak, adjuk hozzá a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldborsót egy kis fazékba beletesszük, ráöntünk annyi meleg vízet, hogy ellepje, föltesszük főni.Forrás után gyenge lángon/vagy 2 es fokozatú lapon főzzük, amíg a borsó megpuhul...
Elkészítési idő: 1 ó. Nehézség: KönnyűPucold meg a tököt és kockázd fel. Kevés olajon párold üvegesre a hagymát, majd tedd rá a tököt. Párold át kicsit a tököt, s amikor elkezd puhulni, öntsd fel vízzel (ha alaposan el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lencsét előző este átválogatjuk és beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a szalonnát apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. A leveszöldséget és a póréhagymát vék...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű