30 dkg marhalábszár
1 db marha velőscsont
1 nagy db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 db chili
3 nagy db sárgarépa
1 nagy db fehérrépa
1 nagy db zeller
1 nagy db karalábé
15 dkg újkrumpli (2 db)
1 db paprika
1 nagy db paradicsom
0.5 csokor petrezselyem
5 közepes db zeller
3 db kelkáposzta levél
só ízlés szerint
1 teáskanál fekete bors (egész)
1 teáskanál fekete bors (őrölt)
1 teáskanál csípős fűszerpaprika
10 dkg cérnametélt
A húst és a csontot megmossuk, a húst nagyobb darabokra vágjuk. A zöldségeket megpucoljuk, a répát, fehérrépát csíkokra vágjuk, a zellert, karalábét, krumplit, hagymákat, paprikát, paradicsomot negyedeljük.
A húst és a csontot egy fazékba tesszük, felöntjük vízzel, felforraljuk, a habját leszedjük, s lassú tűzön tovább főzzük. Beletesszük a zöldségeket, s továbbra is lassú lángon puhára főzzük.
Közben megfőzzük a tésztát.
Tálaláskor merünk a levesből, a zöldségekből, teszünk bele tésztát, egy darab húst, s egy chili paprikát. (A húst a végén tormával fogyasztom, a velős csontból kinyert velőt pedig később - vacsorára - fokhagymás pirítóssal, fehérborral teszem magamévá.)
Először a húsgombócokat készítjük el, ehhez ledaráljuk a húst a hagymákkal együtt, majd a fűszerekkel, a tojással, hajdinaliszttel és a sóval összekeverjük. Sűrű, jól formázható ma...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA húst kicsontozzuk, leöblítjük, leszárítjuk, és kis kockákra vágjuk. A csontját megmossuk, fél liter vízben pici sóval feltesszük főni. Amikor forr, lehabozzuk, és kis lángon,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtisztított húst fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel. Belerakjuk a tisztított és aprított zöldségeket, a fűszereket, és feltesszük főni fedő alatt, közepes lángon. Ha felh...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA lereszelt fokhagymát a vajon átmelegítjük, rádobjuk a kis kockákra vágott lazacfilét, sózzuk, csipet (ízlés szerint mehet több is!) chilipaprikával megszórjuk, borsozzuk, citromo...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes