menu

Családireceptkönyv.hu

Vajhal vargányagombás rizottóval


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1000 g vajhal
1 kisebb citrom reszelt héja
só, bors
vaníliaeszencia

A rizottóhoz
250 g rizottó rizs
2 evőkanál olaj
150 ml száraz fehér bor
800-1000 ml húsleves
100 g vargányagomba
1 kis fej hagyma
50 g parmezán
petrezselyemlevél

Elkészítés:


A vajhalat kb. 3 cm-es darabokra szeleteljük.
Sózzuk, enyhén borsozzuk, rászórjuk a reszelt citromhéjat és meglocsoljuk pár csepp vaníliaeszenciával. Óvatosan átforgatjuk és egy fél órát állni hagyjuk.
Vaj és olaj fele-fele arányú keverékében a haldarabok mindkét oldalát pár percig sütjük, kérget képezünk rajta.
A citromot vékony szeletekre vágjuk, és a hal sütése után ezt is megpirítjuk a forró zsiradékban.
A haldarabokat tepsibe helyezzük, ráöntjük a sütéshez használt zsiradékot, és forró sütőben még 10-15 percet sütjük.

A rizottóhoz a gombát felszeleteljük. Az apróra vágott hagymát kevés olajon aranysárgára pirítjuk, rátesszük a gombát.
Sózzuk és zsírjára sütjük, nem baj, ha egy kicsit megpirul. Félretesszük.
1 liter vízzel húsleveskockából "levest" főzünk. Kimérjük a bort és felmelegítjük.
A két evőkanál olajon fehéredésig pirítjuk a rizst, majd felöntjük a meleg borral. Megvárjuk amíg a rizs felszívja a bort, ekkor egy merőkanál húslevest adunk hozzá.
Lassú tűzön folyamatosan, de óvatosan kevergetve megvárjuk, hogy a leves is felszívódjon.
Ezt a műveletet addig folytatjuk ( 15-20 perc ), amíg megkóstolva a rizsszem külső rész krémes, a belseje pedig picit "harapós", olaszul al dente marad.
Arra vigyázzunk, hogy a rizottónak nem szabad kiszáradnia, egy kicsit tocsogós maradjon.
Levesszük a tűzről, belekeverjük a gombát, a sajtot és a petrezselyemlevelet. Lefedve 4-5 percig pihentetjük és azonnal tálaljuk.
A rizottót nem szabad előre elkészíteni, a pihentetés után azonnal tálalni is kell, különben elveszíti krémes, szaftos állagát.

Vajhal vargányagombás rizottóval

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Halételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lepényhal olasz módra
Lepényhal olasz módra

A lepényhalat megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk, citromlével meglocsoljuk. Az olajbogyót és a kapribogyót durván felaprítjuk. Az olajat és a vajat felhevítjük, beledobjuk...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: László
Halászlé
Halászlé

Fazékba hagyma kocka, fej, farok, víz - 1 jó órát főz Halhúst lefejt, paszíroz, fazékba vissza, felforral. Bele 1 tk paprika, 2 halászlékocka, só - másfél órát főz. A halcsontok...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Citromos petrezselymes tőkehal
Citromos petrezselymes tőkehal

A halszeleteket sózzuk, daráljunk rá borsot. Egy tepsit béleljünk ki alufóliával, vékonyan kenjük be olajjal. A felaprított petrezselymet keverjük össze a finomra vágott fokhagymá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mentett
Haltepertő
Haltepertő

A filézett halat sózzuk ,hagyjuk állni majd a felesleges vizet felitassuk róla majd csikózva felvágjuk.A panír hozzávalóit tálba rakom összekeverem,a halakat jól megforgatjuk benne...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk