menu

Családireceptkönyv.hu

Erdeis tejszínes torta


Írta:

Elk. idő: 2,5 óra
Adag: 8 fő
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Tészta:
15 dkg puha vaj, 15 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, kevés vanília, só, 3 tojás, 15 dkg liszt, fél csomag sütőpor

Erdei gyümölcs krém:
20 dkg erdei gyümölcs, 1 dl áfonyalé, 7 dkg cukor, 2 ek. citromlé, reszelt citromhéj, vanília, 2 ek. étkezési keményítő

Erdeis tejszín:
8 lapzselatin, 40 dkg erdei gyümölcs, 10 dkg cukor, 2 ek. citromlé, 650 ml tejszín
Zselatin:
2 db lapzselatin, 1 ek. cukor, 1 ek. citromlé

Továbbá: kevés étolaj, sütőcukor, gyümölcs a díszítéshez

Elkészítés:


Tészta:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 26 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, vaníliát és csipet sót. Majd egyenként hozzáadjuk a 3 tojást, jól kidolgozzuk. Végén mehet a tésztába a sütőporral elkevert liszt. Összekeverjük, formába öntjük és kb 20-25 percig sütjük. Sütőből kivéve, kivesszük a formából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Majd a tortalapot visszatesszük a formába, de a forma oldalát vékonyan kenjük le olajjal és szórjuk meg sütőcukorral. Így nem ragad rá a krém, amikor lehúzzuk a tortakarikát.

Elkészítjük a krémet: Az összes hozzávalót egy lábasba tesszük, 5 percig főzzük közepes lángon. Majd kiveszünk pár evőkanál gyümölcslevet, amit elkeverünk a keményítővel. Lassan, állandó keverés mellet hozzáöntjük a gyümölcshöz, majd 1-2 percig főzzük. Lekvársűrűségűnek kell lennie. Ha langyosra hűlt rákenjük a tortalapra, és mehet a hűtőbe.

Elkészítjük a tejszínes krémet: A lapzselatint beáztatjuk kevés vízben a csomagolás szerint. A gyümölcsöt botmixerrel összetörjük, majd szitán átszűrjük, hogy ne kerüljön bele apró mag. A gyümölcspépből elveszünk 4 evőkanállal és félretesszük. A többit belerakjuk kisebb lábasba, hozzáadjuk a cukrot, citromlevet és a kinyomkodott zselatint.
Felfőzzük, de csak addig amíg forrni kezd, és már le is húzzuk a tűzről.
Félretesszük, közben felverjük a tejszínt. Ha langyos a krém, lassan, kisebb adagokban hozzáadjuk a tejszínhabhoz és óvatosan összekeverjük. A tortára simítjuk, és mehet a hűtőbe legalább 6 órára.

Ha jól kihűlt, elkészítjük a zselatint a torta tetejére:
A félretett gyümölcspépet elkeverjük a cukorral, felfőzzük, majd hozzáadjuk a beáztatott, kinyomkodott 2 db zselatinlapot és a citromlevet. Hagyjuk kihűlni, és amikor kezd kicsit kötni a torta tetejére simítjuk.
Tálalásnál 16 részre vágjuk a tortát és minden szeletet erdei gyümölccsel kínálunk.

Erdeis tejszínes torta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Málnás sajttorta
Málnás sajttorta

A kekszet por állagúvá törjük (én kézi robotgépet használtam), majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és kókuszzsírt (a kókuszzsírt azért adtam hozzá, hogy a massza biztosan megkössön...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Citromtorta
Citromtorta

Egy 23 centi átmérőjű rozsdamentes habüstöt (vagy más félgömb alakú formát) kikészítünk. A zseléhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk, hogy kissé megduzzadjon. Ezalatt a citromoka...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Toffifee torta
Toffifee torta

Piskóta A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. Elektromos habverővel a fehérjét habbá verjük, amikor már kezd szépen felverődni, hozzáadjuk...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokitorta
Csokitorta

Először a krémet készítjük el, mert annak szüksége van egy éjszakás pihenésre a hűtőben. A tejszínbe beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a porcukrot, és alacsony lángon addig me...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk